Italijanski Jevreji iskazuju solidarnost s Gazom i odriču se Netanyahua

Mnogi Jevreji širom svijeta shvataju veličinu tragedije koja se dešava na očigled svih, kao i njene efekte na budućnost, navodi se u pismu koje su potpisala 54 italijanska Jevreja.

Tijela ubijenih Palestinaca u izraelskom bombardovanju Rafaha (AFP)

U otvorenom pismu koje su, povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, objavili italijanski listovi, uključujući i Il Fatto Quotidiano, 54 italijanska Jevreja pozvala su izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da zaustavi rat u Pojasu Gaze, ali i Jevreje širom svijeta da razmotre strašne posljedice trenutne tragedije po budućnost.

U pismu pod naslovom “Koja je vrijednost sjećanja ako se ne zaustavi smrt u Gazi i na Zapadnoj obali?”, potpisnici su napisali da ih je napad od 7. oktobra uznemirio, baš kao što su silno potreseni i zločinima u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali koje čini Netanyahu, a koji, prema njihovom mišljenju, nastoji produžiti rat kako bi ostao na vlasti.

Autori pisma, koji sebe opisuju kao sekularne Jevreje uključene u organizaciju “Jevrejski glasovi za mir”, optužili su Netanyahua za nedostatak političkog rješenja za rat i izrazili žaljenje, podsjetivši da dio izraelskog društva i mnogi Jevreji širom svijeta shvataju veličinu tragedije koja se dešava na očigled svih kao i njene efekte na budućnost.

Beskorisna diskusija

Prema riječima potpisnika, rasprava o tome hoće li se ratni zločini koje je Izrael počinio u Gazi klasificirati kao genocid ili ne, neće ublažiti patnje palestinskih žrtava, talaca i njihovih porodica.

U vrijeme kada Jevreji svijeta obilježavaju Međunarodni dan sjećanja na holokaust (27. januar), ovaj dan ne treba biti pretvoren u obični ritual, naveli su potpisnici.

Pozvali su, također, da se ovom danu vrati njegov smisao, koji je trebao, kada je njegovo osnivanje najavljeno prije 24 godine, biti prilika “da se razmisli o onome što se dogodilo kako bi se spriječilo njegovo ponavljanje, ne samo jevrejskom narodu, nego i svim drugim” da bi se zapitali: “Čemu korist od pamćenja, ako ono ne uspijeva zaustaviti sijanje smrti u Gazi i na Zapadnoj obali?

Potpisnici su kritizirali izraelsku glumu žrtve i korištenje antisemitizma da opravda svoje zločine, te napomenuli da napad Hamasa “ne može biti izgovor koji će se koristiti za ignoriranje bola drugih, dehumanizaciju slabih i vršenje nasilja nad njima”.

Potpisnici su se ogradili i od referenci sadržanih u saopćenju Unije jevrejskih zajednica u Italiji, koja svaku kritiku Izraela klasificira kao antisemitizam, rekavši: “Vrlo dobro nam je poznato značenje antisemitizma i nećemo tolerisati njegovu zloupotrebu.”

Izvor: Al Jazeera