Pobjedom Souzzija demokrate smanjile prednost republikanaca u Kongresu

Tom Suozzi, koji je već bio zastupnik od 2016. do 2022, zamijenit će republikanca Georgea Santosa do sljedećih izbora u novembru.

Suozzi će u Kongresu zamijeniti Santosa koji je u decembru izbačen iz zastupničkih klupa zbog optužbi za korupciju (EPA)

Kandidat Demokratske stranke Joea Bidena pobijedio je na izborima u New Yorku i osvojio mjesto u Zastupničkom domu, gdje će zamijeniti republikanca izbačenog iz Kongresa zbog niza laži i optužbe za korupciju.

Pobjedom Toma Souzzija nad republikankom Mazi Pilip, prema projekcijama CNN-a i NBC-a, demokrati su još malo smanjili vrlo tanku republikansku većinu u Zastupničkom domu, u kojemu su do sada 219 mjesta imali republikanci, a 212 demokrati.

Tom Suozzi, koji je već bio zastupnik od 2016. do 2022, zamijenit će republikanca Georgea Santosa do sljedećih izbora u novembru.

Prljava kampanja

Iskusni 61-godišnji političar rekao je da se veseli što je “pobijedio” uprkos kampanji “podlih udaraca” i “laži” posebno o migracijskoj krizi koja više od dvije godine destabilizira New York, prenosi Hina.

Ponavljajući teme iz predsjedničke kampanje koja se najavljuje između Joea Bidena i Donalda Trumpa, Suozzi i Pilip raspravljali su o pitanjima imigracije i pobačaja.

Suozzi će u Kongresu zamijeniti Santosa koji je u decembru izbačen iz zastupničkih klupa zbog optužbi za korupciju i zlopotrebu novca u kampanji. Za njegovo izbacivanje glasalo je stotinjak republikanaca i 200 demokrata.

Izvor: Agencije