Kongres SAD-a usvojio budžet – 886 milijardi dolara

Budžet za narednu godinu je usvojen u Zastupničkom domu, nakon usvajanja u Senatu, i veći je za oko tri posto u odnosu na 2023. godinu.

Budžetom se povećavaju plate vojnom osoblju (Reuters)

Kongres SAD-a  usvojio je u četvrtak ogroman budžet od 886 milijardi dolara za 2024. godinu, produžavajući također finansiranje sistema međunarodnog elektronskog nadzora koji opsežno koristi američka obaveštajna služba.

Budžet je usvojen u Zastupničkom domu, nakon usvajanja u Senatu, i veći je za oko tri posto u odnosu na 2023. godinu.

Budžetom se predviđa jačanje pozicije SAD-a u Aziji i Pacifiku, kao protuteža utjecaju Kine.

U dokumentu se produžava program vojne pomoći Ukrajini, kojim se odobrava postepeno oslobađanje 300 miliona dolara za Kijev.

Taj iznos je daleko od 61 milijarde dolara koje su od Kongresa tražili američki i ukrajinski predsjednici, Joe Biden i Volodimir Zelenski, uz očekivanje da to bude odobreno do kraja ove godine.

Produženje međunarodnog elektronskog nadzora

Taj veliki paket pomoći Ukrajini i dalje je predmet rasprave, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Veliki zakon o vojnom budžetu, koji je također izglasan, produžava za nekoliko mjeseci pravni okvir međunarodnog elektronskog nadzora, koji kritiziraju organizacije za odbranu privatnog života i sloboda i koji je bio pred isticanjem.

Program dozvoljava američkim sigurnosnim službama da provode programe elektronskog nadzora, uključujući pregled elektronske pošte neameričkim državljanima u inostranstvu, bez sistematskog traženja sudskog odobrenja.

Budžetom se, također, povećavaju plate vojnom osoblju za pet posto.

Budžet treba ratificirati Biden, što se smatra formalnošću.

Izvor: Agencije