Iran osudio ‘teroristički’ napad na plinovode

Iako Teheran nije naveo koga sumnjiči, povezivao je druge takve incidente s Izraelom tokom prethodnih godina.

Pogled na faze 2-3 plinskog polja South Pars u morskoj luci Assaluyeh u Zaljevu oko 1400 km od Teherana (Morteza Nikoubazl/Reuters)

Dužnosnik Iranske vlade okrivio je “terorizam i sabotažu” za dvostruke eksplozije na plinovodima tokom noći.

Iako ima malo detalja o eksplozijama, jedna je zabilježena na glavnoj plinskoj ruti koja vodi od iranskog centralnog dijela Chaharmahal i pokrajine Bakhtiari sjeverno do glavnih plinskih polja u Kaspijskom jezeru, objavili su državni mediji u srijedu. Druga eksplozija zabilježena je u južnoj pokrajini Fars.

Eksplozije dolaze usred povišenih napetosti dok izraelski rat u Gazi prijeti da će se proširiti na cijelu regiju. Iako Teheran nije naveo koga sumnjiči, povezivao je druge takve incidente s Izraelom tokom prethodnih godina.

“Ovaj teroristički čin sabotaže izveden je u srijedu u jedan sat ujutro u mreži nacionalnih plinovoda u dvije regije u zemlji”, rekao je za državnu televiziju ministar za naftu Javad Owji.

Počevši od Asaluyeha, centra za iransko podmorsko plinsko polje South Pars, prvi plinovod vodi 1270 kilometara do pokrajina Chaharmahal i Bakhtiari.

Vlasti su odbacile izvještaje da je incident uzrokovao obustavu plina u industriji i uredima.

“Nadamo se da će plinovod biti popravljen i da će postati operativan što je prije moguće”, rekao je za iransku državnu televiziju Saeed Aghili, upravitelj Iranskog centra za kontrolu plinske mreže.

Uobičajeni osumnjičenik

U prošlosti su arapski separatisti u jugozapadnom Iranu preuzimali odgovornost za napade na naftovode. Ali napadi na takvu infrastrukturu rijetki su u drugim dijelovima.

Međutim, posljednjih godina napetosti su porasle jer se Iran suočava s uzdrmanom ekonomijom koja je narušena međunarodnim sankcijama zbog njegovog nuklearnog programa. Teheran se, također, suočio s rijetkim masovnim građanskim nemirima, posljednji put 2022, zbog smrti Mahse Amini i protesta protiv strogih pravila nošenja hidžaba.

Ali, Iran je općenito optuživao izraelske agente za slična djela navodne sabotaže u prošlosti.

Izrael je izvodio napade u Iranu, ali je uglavnom ciljao na njegov nuklearni program.

Rat u Gazi pogoršao je odnose dvije zemlje. Grupe povezane s Iranom, poput jemenskih Husa i libanskog Hezbollaha, pokrenule su napade na Izrael i brodove u Crvenom moru, kako kažu, iz solidarnosti s Palestincima.

U utorak je čelnik Ujedinjenih naroda za nuklearni nadzor upozorio da Iran “nije potpuno transparentan” u pogledu svog atomskog programa.

Izvor: Al Jazeera i agencije