Iran: Napadima na Irak i Siriju SAD napravio ‘stratešku grešku’

Ministarstvo vanjskih poslova Irana saopćilo je da američki napadi predstavljaju ‘kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta’ dvije zemlje.

Oko 30.000 američkih vojnika raspoređeno je širom regije (AFP)

Iran kaže da su napadi Sjedinjenih Američkih Država na Irak i Siriju “strateška greška” koja će povećati napetosti i nestabilnost na Bliskom istoku uzrokovanu izraelskom vojnom kampanjom u Gazi.

Američke snage su u petak pokrenule val zračnih napada na borce koje podržava Iran u Iraku i Siriji u znak odmazde za prošlosedmični napad dronom u Jordanu u kojem su ubijena tri američka vojnika.

Američki predsjednik Joe Biden poručio je da će “nastaviti s napadima u vrijeme i na mjestima koje SAD izabere”.

U saopćenju objavljenom u subotu, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana Nasser Kanaani rekao je da su američkim napadima “prekršeni suverenitet i teritorijalni integritet Iraka i Sirije, međunarodno pravo i Povelja Ujedinjenih naroda”.

“Napadima podržavaju ciljeve cionističkog režima. Takvi napadi sve više uključuju američku vladu u regiju i zasjenjuju zločine cionističkog režima u Gazi”, naveo je, referirajući se na Izrael.

‘Prijetnja miru’

“Nastavak takvih napada predstavlja prijetnju regionalnom i međunarodnom miru i sigurnosti”, dodaje se, pozivajući Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda i međunarodnu zajednicu da spriječe širenje krize.

U saopćenju je navedeno i da “korijeni napetosti i krize sežu do izraelske okupacije i nastavka vojnih operacija izraelskog režima u Gazi i genocida nad Palestincima koji se vrši uz neograničenu podršku SAD-a”.

“Stabilnost i sigurnost u regiji neprovodivi su bez fokusiranja na temeljni uzrok krize i njegovo rješavanje”, navedeno je.

SAD decenijama ima vojne baze na Bliskom istoku. Oko 30.000 američkih vojnika raspoređeno je širom regije. Osim toga, od početka rata u Gazi u oktobru, SAD je poslao hiljade dodatnih vojnika u regiju, uključujući i ratne brodove.

Izvor: Al Jazeera i agencije