Biden oštro komentirao Trumpove izjave o NATO-u

Bivši američki predsjednik rekao je da će ‘poticati’ Rusiju da napadne savezničke zemlje ne plate li svoj dio obaveza prema NATO-u, a njegove su izjave u Evropi izazvale burne reakcije.

Još nikad u našoj historiji jedan predsjednik nije pao ničice pred ruskim diktatorom, rekao je Biden, govoreći o Donaldu Trumpu (Evan Vucci/AP)

Američki predsjednik Joe Biden oštro je kritizirao nedavne izjave o NATO-u njegova republikanskog suparnika Donalda Trumpa, ocijenivši ih “nedostojnim”.

Trump je u subotu izjavio da će “poticati” Rusiju da napadne savezničke zemlje ne plate li svoj dio obveza prema NATO-u, a njegove su izjave u Evropi izazvale burne reakcije.

“Zaboga, to je glupo, sramno, opasno i antiamerički”, rekao je američki predsjednik u govoru u Bijeloj kući, piše AFP, a prenosi Hina.

“Najgore je od svega što on to i misli. Još nikad u našoj historiji jedan predsjednik nije pao ničice pred ruskim diktatorom”, rekao je Biden.

Slijedi neizvjesna utrka

“Kada Amerika da svoju riječ, to nešto znači. Kada se u nečemu angažiramo, mi se toga i držimo, a NATO je sveti angažman. Donald Trump ga doživljava kao teret. On misli da je (NATO) reketaški sistem. On ne razumije da se NATO naslanja na temeljna načela slobode, sigurnosti i suvereniteta”.

Trumpu, nastavio je Biden, načela ne znače ništa, za njega je sve roba kojom se može trgovati.

“On ne razumije da taj sveti angažman vrijedi i za nas”, istaknuo je 81-godišnji demokrat koji će se, ne bude li većih iznenađenja, na predsjedničkim izborima u novembru takmičiti protiv 77-godišnjeg republikanskoga magnata.

“Naši protivnici odavno pokušavaju stvoriti rascjep u savezu. Najveća nada svih koji žele zlo Americi je raspad NATO-a. Možete biti sigurni da su zapljeskali slušajući Donalda Trumpa”, rekao je Biden.

Trump redovno saveznicima u NATO-u prigovara da se ne drže preuzetih obaveza u izdvajanjima za vojsku.

Izvor: Agencije