Armenija: Azerbejdžanske snage ubile četiri naša vojnika

Novi incident uslijedio je nakon dramatičnog smanjenja prekograničnih pucnjava između dva susjeda Kavkaza od prošle jeseni.

Više od dva mjeseca nije prijavljena nijedna prekogranična pucnjava ni s jedne strane (Reuters)

Ministarstvo odbrane Armenije saopćilo je da su azerbejdžanske oružane snage u jutarnjim satima na jednoj od južnih dionica granice između dvije zemlje ubile četiri armenska vojnika, dok je jedan od njih ranjen.

Ministarstvo je u dva odvojena saopćenja navelo da su azerbejdžanske oružane snage otvorile vatru u 5:30 ujutro na položaj armenske vojske u pravcu sela Nerkin Hand u provinciji Syunik.

“Jedinice oružanih snaga Azerbejdžana ispalile su vatru iz malokalibarskog oružja na armenske borbene položaje u blizini sela Nerkin Hand”, navode iz Ministarstva.

‘Operacija omazde’

Azerbejdžanska granična služba u saopćenju navodi da je izvela “operaciju odmazde” kao odgovor na “provokaciju” koju su navodno u četvrtak počinile armenske snage.

Azerbejdžan je dodao da će dalje provokacije biti dočekane sa “ozbiljnijim i odlučnijim mjerama nego do sad”, kao i da je armensko političko i vojno vodstvo u potpunosti odgovorno za napad, prenosi Tanjug navode Reutersa.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana tvrdi je da su armenske snage u ponedeljak u večernjim satima pucale na azerbejdžanske položaje duž sjeverozapadnog dijela granice, oko 300 kilometara od Nerkin Handa, što Ministarstvo odbrane Armenije poriče.

Kremlj je danas pozvao obje strane na uzdržanost, a uprkos tome što je Rusija formalni saveznik Armenaca, održava bliske odnose i sa Azerbejdžanom. Rusija ima kontingent vojnika mirovne misije raspoređenog u regionu koji patroliraju duž jermenske granice.

Više od dva mjeseca bez pucnjava

Novi incident uslijedio je nakon dramatičnog smanjenja prekograničnih pucnjava između dva susjeda Kavkaza od prošle jeseni, kada je Azerbejdžan povratio punu kontrolu nad otcijepljenim regionom Nagorno-Karabah u 24-satnoj vojnoj ofanzivi između 19. i 20. septembra te prisilio više od 100.000 etničkih Armenaca da pobjegnu iz regiona, ostavljajući ga gotovo napuštenim.

Više od dva mjeseca nije prijavljena nijedna prekogranična pucnjava ni s jedne strane.

U januaru su visoki armenski i azerbejdžanski zvaničnici održali razgovore o razgraničenju armensko-azerbejdžanske granice, ključnoj prepreci za sveobuhvatni mirovni sporazum između dva naroda.

Iako su obje strane složne da potpišu sporazum kojim bi se okončalo njihovo višedecenijsko neprijateljstvo, nastavili su s međusobnim optužbama te na taj način odugovlače s provođenjem.

Izvor: Agencije