Armenija spremna za mirovni sporazum s Azerbejdžanom

Armenski premijer Nikol Pašinjan se nada da će u narednim mjesecima uspostaviti diplomatske odnose s Azerbejdžanom i otvoriti granicu s Turskom.

Premijer Armenije Nikol Pašinjan očekuje i otvaranje granice s Turskom, bliskom saveznicom Azerbejdžana (Reuters)
Premijer Armenije očekuje otvaranje granice s Turskom, bliskom saveznicom Azerbejdžana (Reuters)

Armenija se nada da će sklopiti mirovni sporazum s Azerbejdžanom u narednim mjesecima i uspostaviti diplomatske odnose s tom zemljom, izjavio je u četvrtak armenski premijer Nikol Pašinjan, nakon što je Azerbejdžan prošlog mjeseca ponovo zauzeo spornu regiju Nagorno-Karabah, koja se međunarodno smatra teritorijom Azerbejdžana, ali kojom su od 1990-ih upravljali otcijepljeni etnički Armeni.

Govoreći na forumu u gruzijskoj prijestolnici Tbilisiju, kazao je da se Armenija također nada otvaranju granice s Turskom, bliskom saveznicom Azerbejdžana, za građane trećih zemalja, prenosi Reuters.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev ranije ovog mjeseca kritizirvao Evropsku uniju i upozorio da bi francuska odluka o slanju oružja Armeniji mogla izazvati novi sukob na prostoru južnog Kavkaza.

Egzodusa 120.000 etničkih Armenaca

Alijev je zbog toga odbio učestvovati na sastanku s Pašinjanom koji je organizirala Unija, a na kojem je Brisel poručio da stoji uz Armeniju.

Vojni sukob u Nagorno-Karabahu od prošlog mjeseca završio je pobjedom Azerbajdžana i egzodusa gotovo 120.000 etničkih Armenaca sa tog područja.

Baku tvrdi da su Armenci iz Nagorno-Karabaha dobrodošli ostati te da će biti integrirani u Azerbajdžan, ali su za sad otišli iz tog područja, u procesu koji Armenija naziva “etničkim čišćenjem”.

Izvor: Al Jazeera i agencije