Rusija uvela sankcije britanskim zvaničnicima, među njima i predstavniku za Zapadni Balkan

Rusofobično nastrojeni britanski predstavnici ne bježe od pokušaja da diskredituju ustavni sistem i društveno-političke procese u našoj zemlji, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

Sankcionisani Stuart Pich (na fotografiji) specijalni je predstavnik britanskog premijera za Zapadni Balkan (EPA)

Rusija je danas uvela sankcije za 18 britanskih državljana, uključujući niz vrhunskih akademika, zbog, kako je Moskva navela, pokušaja da demonizuju Rusiju i podstaknu rat u Ukrajini.

“Prinuđeni smo da konstatujemo da rusofobično nastrojeni britanski predstavnici ne bježe od pokušaja da diskredituju ustavni sistem i društveno-političke procese u našoj zemlji”, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije, prenosi Tanjug navode Reutersa.

“Takozvani trustovi mozgova koji djeluju na bazi najvećih britanskih i zapadnih obrazovnih institucija daju značajan doprinos subverzivnom djelovanju Londona prema Rusiji”, naveli su iz ruskog ministarstva.

Sankcije su uvedene protiv zamjenika ministra odbrane Jamesa Cartlidgea, zamjenice savjetnika za nacionalnu sigurnost Sarah Mackintosh i direktora podmornica Simona Asquitha.

Sankcionisani su i Stuart Pich, specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan, kao i lordovi Dan Hanan i Michael Ashcroft. Među sankcionisanim akademicima su historičari Orlando Figes, Norman Davis, Timothy Garton Ash, Rob Johnson, David Abulafia i stručnjaci Roy Allison sa Oksforda, Graham Robertson sa Univerziteta Sjeverna Karolina, Calder Walton sa Harvarda i James Sher iz Međunarodnog centra za odbranu i sigurnost u Talinu.

Rusija pooštrila mjere

Ruska Duma, donji dom parlamenta, usvojila je u januaru u prvom čitanju, prijedlog zakona o oduzimanju imovine osobama osuđenim za razna krivična djela, uključujući i “namjerno širenje lažnih informacija” o ruskoj vojsci, prenijela je Hina.

Ta će se mjera primjenjivati na sve koji su proglašeni krivima za “diskreditaciju” oružanih snaga, za pozivanje na sankcije protiv Rusije ili za poticanje na ekstremističke aktivnosti.

Prijedlog zakona je usvojen u prvom od tri čitanja s 395 glasova “za” i tri protivna glasa”.

Država će tako moći oduzeti imovinu Rusima koji su napustili zemlju i koji kritiziraju rat u Ukrajini, ali koji se i dalje oslanjaju na prihod od iznajmljivanja svojih kuća i stanova u Rusiji.

Od vojne invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Rusija je pooštrila mjere gušenja svakog oblika političkog neslaganja.

Prema zakonima donesenim u martu, diskreditiranje oružanih snaga ili širenje lažnih informacija o vojsci je kažnjivo dugim zatvorskim kaznama.

Izvor: Agencije