Rusija izdala nalog za hapšenje pisca Borisa Akunjina

Ovaj 67-godišnjak je u decembru optužen za ‘opravdanje terorizma’ nakon što je izrazio podršku Ukrajini kroz šalu.

Akunjin trenutno živi u Londonu (Alexander Zemlianichenko/AP Photo)

Moskovski sud izdao je nalog za hapšenje u odsustvu za istaknutim ruskim piscem Borisom Akunjinom, koji je optužen za pozivanje na “terorizam” i širenje “lažnih informacija” o ruskoj vojsci.

Okružni sud Basmanny u Moskvi naredio je u utorak hapšenje Akunjina (zvani Grigorij Čhartišvili).

Ovaj 67-godišnjak je u decembru optužen za “opravdanje terorizma” nakon što je izrazio podršku Ukrajini u organizaciji prokremljanskih aktivista i to na šaljiv način.

Akunjin, koji trenutno živi u Londonu, bit će priveden odmah po ulasku u Rusiju.

Poziv za šalu

Šaljivdžije, poznati kao Vovan i Lexus, predstavljali su se kao ukrajinski zvaničnici u svom pozivu prošlog decembra, a jedan se pretvarao da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Protiv Akunjina je pokrenut krivični postupak zbog “diskreditacije vojske”, konkretnije zbog “opravdanja terorizma” te širenja “lažnih vijesti” o ruskoj vojsci.

Moskva je umanjila svoju vojnu nezakonitost u sedmicama otkako je pokrenula sveobuhvatni napad na Ukrajinu u februaru 2022. godine i privela hiljade ljudi zbog kritikovanja rata. Mnoge istaknute kulturne ličnosti su od tada pobjegle iz zemlje.

Akunjin, najpoznatiji po svojim historijskim detektivskim romanima, smatra se jednim od najčitanijih savremenih ruskih autora.

Dugogodišnji kritičar Kremlja, napad Moskve na Ukrajinu opisao je kao “apsurdan” i to ubrzo nakon što je ofanziva počela u februaru 2022. godine. Prije toga, Moskva ga je već označila kao “stranog agenta”.

Jedan od vodećih ruskih izdavača, AST, najavio je obustavu štampanja i prodaje Akunjinovih knjiga.

Akunjin je objavom na društvenim mrežama ocijenio potez svog izdavača kao “važnu prekretnicu”, rekavši da ruski pisci nisu bili optuženi za terorizam od čistki sovjetskog lidera Josifa Staljina.

Izvor: Al Jazeera i agencije