Husi pogodili američki trgovački brod u Adenskom zaljevu

Britanska kompanija za pomorsku sigurnost Ambrey saopštila je da je trgovački brod prijavio eksploziju na desnom boku nakon pogotka raketom tokom plovidbe.

U floti kompanije Oceonix Services je i naftni tanker Marlin Luanda, koji je oštećen u raketnom napadu Husa (Reuters)

Jemenski pobunjenici Husi saopštili su da su njihove pomorske snage izvele operaciju protiv američkog kontejnerskog broda u Adenskom zaljevu, nekoliko sati nakon ispaljivanja raketnog projektila na razarač Gravely američke ratne mornarice.

“Gađali smo američki trgovački brod KOI sa nekoliko pomorskih raketnih projektila”, izjavio je glasnogovornik Husa Yahya Sarea, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Kontejnerskim brodom KOI, koji plovi pod zastavom Liberije, upravlja kompanija Oceonix Services sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

U floti te kompanije je i naftni tanker Marlin Luanda, koji je oštećen u raketnom napadu Husa.

Eksplozije na brodu

Britanska kompanija za pomorsku sigurnost Ambrey saopštila je da je trgovački brod prijavio eksploziju na desnom boku nakon pogotka raketom tokom plovidbe na 69 nautičkih milja jugozapadno od Adena u Jemenu.

Proiranski pobunjenici Husi, koji kontroliraju velike dijelove Jemena, pokrenuli su od 19. novembra valove napada dronovima i raketama na komercijalne brodove u Crvenom moru, kao odgovor na rat izraelske vojske u Pojasu Gaze.

Vojna kampanja Husa je poremetila komercijalni međunarodni pomorski saobraćaj zbog čega su mnoge kompanije obustavile tranzit kroz Crveno more.

Izvor: Agencije