Analitičari: Washington je promijenio stav o Hamasu

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby kaže da je eliminacija Hamasa kao ideje malo vjerovatna.

Bivši zvaničnik Pentagona smatra da je svijet šokiran sposobnošću Hamasa da usmjeri bolne udarce Izraelu nakon tri mjeseca rata (Reuters)

Stručnjaci i analitičari smatraju da nedavne američke izjave u kojima se isključuje eliminacija Islamskog pokreta otpora Hamas ukazuju na mogućnost promjene gledišta Washingtona na pokret i eventualnu saradnju s njim u budućnosti, ali, također, vjeruju da se SAD neće odreći Izraela i nastavit će raditi (s njim) na eliminaciji Brigada Al-Qassam, vojnog krila ovog pokreta.

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je na konferenciji za novinare da je eliminacija Hamasa kao ideje malo vjerovatna i da nije riječ samo o grupi terorista koju treba vojno eliminisati.

Sa stanovišta bivše dužnosnice Pentagona Yasmine El-Gamal, Kirbyjeve izjave “predstavljaju priznanje činjenice da Izrael nikada neće moći pobijediti Hamas”, te da će, možda, moći (samo) oslabiti njegove vojne kapacitete.

Tokom učešća u programu “Gaza… Šta dalje?”, Al-Gamal je rekla da je moć Hamasa “natjerala Washington da preispita svoje gledište na pokret, jer je koncept odvraćanja bio jasan u protekla tri mjeseca (rata)”.

Hamas je šokirao svijet

I ne samo to, bivši zvaničnik Pentagona smatra da je “svijet šokiran sposobnošću Hamasa da usmjeri bolne udarce Izraelu nakon tri mjeseca rata”, dodajući da sam Izrael “ovo nije očekivao”.

Yasmine Al-Gamal smatra da je razlog razlike u stavovima između Amerike i Izraela pragmatizam SAD-a prema svojim protivnicima, dok Izrael na ovaj problem gleda iz druge perspektive, a to je da “Hamas predstavlja egzistencijalnu prijetnju i da se mora eliminisati”, kako kaže.

Istog je mišljenja i politički analitičar Oraib Rantawi, koji je rekao da Kirbyjeve izjave predstavljaju prije svega ocjenu američkog stava o ratu, uz potvrdu neuspjeha Izraela da postigne cilj eliminacije Hamasa.

Ali najvažnija stvar koju Rantawi vidi u Kirbyjevim izjavama je da će “rat prestati, dok će Hamas ostati…”

Zauzvrat, viši istraživač Centra za studije Al Jazeere, dr. Liqaa Makki, rekao je da je sposobnost Qassama da zada bolne udarce Izraelu i nanese mu teške i stvarne gubitke “ostavila snažan utisak na Tel Aviv i njegove saveznike kako se Hamas ne može eliminirati vojnim putem.”

Stoga – dodaje Makki – Sjedinjene Američke Države “pokušavaju krenuti novim pristupom čija je suština prihvatanje nastavka prekida vatre uz o(p)stanak pokreta, što je u potpunosti u suprotnosti s onim što izjavljuje i priželjkuje izraelski premijer Benjamin Netanyahu”.

Ali ono što je upečatljivo – po Makkijevom mišljenju – jeste da Kirbijeve izjave ukazuju na to da bi Washington “možda i prihvatio Hamas kao široku intelektualnu, ideološku i društvenu stvarnost, ali ne i Qassam Brigade”.

Makki smatra da se Washington “ne razlikuje od Izraela u želji da eliminira vojnu moć pokreta, ako ne sada, onda kasnije, posebno nakon tekućeg rata, koji je potvrdio da snage Qassama predstavljaju opasnost koja ne može biti prihvatljiva”.

Razlika u gledištima

Povodom povlačenja američkog nosača aviona “Gerald Ford” iz regije, Al-Rantawi je rekao da je ono “pokazatelj nezadovoljstva Washingtona Netanjahuovim naporima da pokrene regionalni rat”, napominjući da Washington trenutno shvata da regija “stoji na vulkanskom krateru, što je oprečno njegovim (američkim) interesima.”

Al-Rantawi smatra da Washington “nije zainteresiran za sveobuhvatni regionalni rat i ne želi popustiti pred instinktom osvete koji Izrael tjera da udari na sve protivnike u regiji, te stoga pokušava da ga obuzda”.

Makki podržava ovo mišljenje, rekavši da je povlačenje nosača aviona “samo izraz ljutnje Sjedinjenih Američkih Država, inače, SAD neće napustiti Izrael iz bilo kojeg razloga barem tokom tekuće decenije, jer je to dio njegovih interesa i nacionalne sigurnosti, bez obzira na to ko vladao u Bijeloj kući.”

S ove tačke gledišta, ono što se dešava između američkog predsjednika Joea Bidena i Netanyahua – po Makkijevom mišljenju – “nije ništa drugo do spor vezan za rat u Gazi i predstojeće američke predsjedničke izbore, jer izraelski premijer želi da se bivši predsjednik Donald Trump vrati u Bijelu kuću, kako bi i on sačuvao poziciju premijera.”

Zauzvrat, Yasmine El-Gamal je rekla da američka podrška Izraelu “trenutno ili u doglednoj budućnosti nije upitna, jer je to fundamentalno pitanje, i za Demokratsku, i za Republikansku stranku”, naglašavajući da je sigurnost Izraela “prioritet Bidenove administracije i to je nešto na što se ne može lako utjecati.”

El-Gamal je svoj govor završila riječima kako povlačenje američkog nosača aviona Geralda Forda “ne znači nezadovoljstvo Izraelom, jer su u regiji stacionirane dvije hiljade američkih vojnika, kao i kompletna američka vojna sila u istočnom Mediteranu, da ne govorimo o državnom sekretaru Antonyju Blinkenu koji po drugi puta umoljava Kongres za slanje dodatnog oružja Izraelu.”

Izvor: Al Jazeera