SAD: Izrael ne može eliminirati ideologiju Hamasa

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost kaže da je Izrael u stanju riješiti glavnu prijetnju, ali da se vjerovatno neće riješiti svih boraca Hamasa.

Washington ne želi da se rat iz Pojase Gaze proširi, rekao je John Kirby (Anadolija)

John Kirby, koordinator za strateške komunikacije u Vijeću za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država (SAD), rekao je da Islamski pokret otpora Hamas i dalje ima značajnu snagu u Gazi.

Kirby je na konferenciji za novinare u Washingtonu dodao da je izraelska vojska uspjela eliminirati veliki broj lidera, članova i infrastrukture Hamasa, što je, prema njegovim riječima, utjecalo na sposobnost pokreta da vrši komandu i kontrolu.

Kirby je dodao da vojne operacije ne mogu eliminirati ideologije, ističući da se Izrael vjerovatno neće riješiti svih boraca Hamasa, ali je s druge strane naglasio da vojne operacije mogu eliminirati glavnu prijetnju koju predstavljaju, kako ih je opisao, terorističke organizacije.

Američko vojno prisustvo

Dodao je da je izraelska vojska sposobna da “ukloni prijetnju koju Hamas predstavlja izraelskom narodu”, ali je dodao: “Hoće li njegova ideologija biti eliminirana? Ne. Postoji li mogućnost da grupa bude eliminirana? Vjerovatno ne”.

Američki zvaničnik je obećao da će Washington raditi na tome da se zadrži američko vojno prisustvo na Bliskom istoku, napominjući da predsjednik Joe Biden nastavlja primati izvještaje o situaciji u regiji.

Kirby je dodao da Washington ne želi da se rat koji je Izrael pokrenuo u Pojasu Gaze proširi i prelije i na druge frontove.

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je da su razgovori o oslobađanju izraelskih zarobljenika u Pojasu Gaze “u toku i da su ozbiljni”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada