Kataib Hezbollah obustavlja vojne operacije protiv američkih vojnika

Odluka grupe došla je nakon intenzivnih kontakata Iračke vlade s američkim zvaničnicima i iračkim oružanim grupama kako bi se spriječila eskalacija nakon napada u Jordanu.

Osnovan nakon američke invazije na Irak 2003. godine Kataib Hezbollah jedna je od elitnih iračkih oružanih frakcija najbližih Iranu (EPA)

Iračka oružana grupa Kataib Hezbollah, bliska s Iranom, objavila je obustavu svih svojih vojnih operacija protiv američkih vojnika u regiji, u odluci koja ima za cilj sprječavanje “uznemiravanja” Iračke vlade, navodi grupa u saopćenju.

Trojica američkih vojnika ubijena su u napadu dronom u blizini granice između Jordana i Sirije u nedjelju, za koji Pentagon navodi da ima “otiske” Kataib Hezbollaha, iako konačna procjena još nije donesena.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti, irački zvaničnik je kazao da je odluka Kataib Hezbollaha došla nakon intenzivnih kontakata Iračke vlade s američkim zvaničnicima i iračkim oružanim grupama kako bi se spriječila eskalacija nakon napada u Jordanu, piše Reuters, a prenosi Fena.

“Očigledno je da je to što se desilo bio predalek korak i stavilo je sve na raskrsnicu”, izjavio je zvaničnik.

Utjecajna frakcija

Osnovan nakon američke invazije na Irak 2003. godine Kataib Hezbollah jedna je od elitnih iračkih oružanih frakcija najbližih Iranu.

Iračku vladu podržavaju stranke i naoružane grupe bliske Iranu, ali ne direktno i ne tvrdolinijaške grupe koje otvaraju vatru na američke snage, tvrde zapadni i irački zvaničnici.

Bagdad je osudio napade, a također je saopćio da će se regionalna eskalacija nasilja nastaviti sve dok traje rat u Gazi.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin obećao je u ponedjeljak da će SAD poduzeti “sve neophodne radnje” za odbranu svojih vojnika nakon smrtonosnog napada dronovima, iako je administracija predsjednika Joea Bidena naglasila da ne želi rat s Iranom.

Izvor: Agencije