Baza SAD-a meta napada dronom: Šta je Toranj 22?

Grupa povezana sa Iranom tvrdi da je napad na američku bazu povećao strah da bi izraelski rat protiv Gaze mogao prerasti u regionalni sukob.

Toranj 22 nalazi se na sjeveroistoku Jordana, u blizini granica s Irakom i Sirijom (AP)

Američka vojska objavila je u nedjelju da su tri njena vojnika ubijena, a najmanje 34 ranjena u napadu dronom na Toranj 22, isturenu logističku bazu koja se nalazi u blizini jordansko-sirijske granice.

Washington je oštro reagovao na napad, a predsjednik Joe Biden obećao je da će napadači odgovarati.

Islamski otpor u Iraku, krovna grupa oružanih grupa koje podržava Iran u regiji, preuzeo je odgovornost za napade, rekavši da je to odgovor na američku podršku izraelskom ratu protiv Gaze u kojem je ubijeno više od 26.000 ljudi.

Ovo do sada znamo o napadu dronom i mjestu napada:

Šta je Toranj 22 i gdje se nalazi?

Toranj 22, u kojem je smještena mala američka logistička baza, nalazi se na sjeveroistoku Jordana, u blizini granica s Irakom i Sirijom.

Javne informacije o bazi su ograničene, no ipak, prema medijskim izvještajima, Toranj 22 služi kao opskrbni centar za garnizon al-Tanf koji se nalazi preko granice u Siriji.

Tamo je stacionirano najmanje 350 pripadnika američke vojske i zračnih snaga. Nije poznato koja vrsta oružja se čuva u bazi, niti koju protuzračnu odbranu koristi.

Od početka rata u Siriji 2011. godine, Washington je potrošio stotine miliona dolara kako bi pomogao Ammanu da postavi sistem nadzora, poznat kao Program granične sigurnosti, kako bi zaustavio infiltraciju naoružanih boraca iz Sirije i Iraka.

Al-Tanf, smješten na autoputu Bagdad-Damask, bio je ključan u borbi protiv oružane grupe ISIL i ima važnu ulogu u američkoj strategiji za sprečavanje gomilanja iranskih vojnika u istočnoj Siriji.

Trenutno je u Iraku stacionirano oko 2.500 američkih vojnika, dok ih je 900 raspoređeno na sjeveroistoku Sirije.

Jordan ima sigurnosni pakt sa SAD-om i jedan je od rijetkih regionalnih saveznika koji učestvuje u vojnim vježbama s američkim trupama.

Šta znamo o napadu dronom u Jordanu?

Ubistvo tri pripadnika američke vojske u napadu dronovima prvo je ovakve vrste otkako je Izrael 7. oktobra pokrenuo brutalnu vojnu kampanju u Gazi, u kojoj je ubijeno više od 26.000 osoba, a na koju su reagovale regionalne oružane grupe.

U napadu dronom na stambene prostorije Tornja 22 ranjena su 34 vojnika. Prema medijskim izvještajima, neki su zadobili manje posjekotine, a neki povrede mozga. Američka vojska saopćila je da je osam ranjenih vojnika prebačeno iz Jordana na liječenje.

Stručnjaci se pitaju kako protuzračna odbrana baze nije detektovala dron.

Identitet vojnika koji su poginuli u napadu još nije objavljen.

Kako je reagovala Bidenova administracija?

Predsjednik Biden rekao je da će oni koji stoje iza napada odgovarati.

“Iako još uvijek prikupljamo činjenica o ovom napadu, znamo da su ga izvele radikalne militantne grupe koje podržava Iran, a koje djeluju u Siriji i Iraku”, naveo je Biden u saopćenju.

Iran je negirao da stoji iza napada.

“Iran ni na koji način nije povezan i nema nikakve veze s napadom na američku bazu”, saopćila je je misija Teherana pri Ujedinjenim nacijama, objavila je državna novinska agencija IRNA.

“Postoji sukob između američkih snaga i grupa otpora u regiji, koje uzvraćaju na napade”, dodali su.

Kako su ostali reagovali na napad?

Jordan je osudio “teroristički napad”, rekavši da sarađuje sa saveznikom Washingtonom na osiguranju svoje granice i “borbi protiv terorizma”.

Bivši američki predsjednik Donald Trump također je osudio napad, optuživši za njega Bidenovu administraciju: “Ovaj drski napad na Sjedinjene Američke Države je još jedna užasna i tragična posljedica slabosti i predaje Joe Bidena.”

Američki ministar odbrane Lloyd Austin, lider republikanaca u američkom Senatu Mitch McConnell, kao i senator Roger Wicke, napad su pripisali Iranu.

Demokratski čelnici, među kojima su Chuck Schumer, Jacky Rosen i Hakeem Jeffries, također su istakli da oni koji stoje iza napada trebaju odgovarati.

“Ujedinjeni smo u našim vrijednostima i borbi protiv zajedničkog neprijatelja. Zauvijek ćemo pamtiti njihovu žrtvu. Počivajte u miru. Povrijeđenima želim brz oporavak”, rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je saopćenje u kojem ističe da “osuđuje svako terorističko djelo koje prijeti sigurnosti i stabilnosti Hašemitske Kraljevine Jordan i izražava solidarnost s Jordanom u ovoj delikatnoj situaciji”.

Je li bilo još napada na američke ciljeve u regiji?

Ovaj napad dolazi u trenutku povećanih napetosti u regiji i sve većeg rizika od širenja rata u Gazi.

Institut za proučavanje rata, neprofitna ekspertska organizacija sa sjedištem u SAD-u, izvijestila je da su milicije koje podržava Iran od 7. oktobra izvele više od 170 napada na američke baze u Iraku.

Američko centralno zapovjedništvo je 21. januara saopćilo da su grupe koje podržava Iran napale zračnu bazu Ain al-Assad u Iraku.

Islamski otpor u Iraku preuzeo je odgovornost za desetke napada na baze u kojima su smještene američke trupe u Iraku i Siriji.

Grupa je u nedjelju saopćila da će nastaviti s napadima na “uporišta neprijatelja” kao odgovor na “masakre koje je počinio cionistički entitet [Izrael] protiv našeg naroda u Gazi”.

Grupa je u ponedjeljak izvela napad dronovima na Izrael.

Libanska grupa Hezbollah učestvuje u smrtonosnim prekograničnim razmjenama vatre s Izraelom, dok su jemenski Husi izveli više napada na američke i izraelske mete. Husi su u ponedjeljak saopćili da su dan ranije lansirali raketu na američki ratni brod Lewis B Puller dok je prolazio kroz Adenski zaljev. Ovi napadi poremetili su jednu od najprometnijih pomorskih ruta na svijetu.

Ove grupe – koje su dio takozvane “osovine otpora” – napadaju Washington zbog vojne podrške koju pruža Izraelu u ratu protiv Gaze.

Al Jazeerin reporter Resul Serdar koji izvještava iz Teherana rekao je da Iran ne želi regionalnu eskalaciju.

“Iranski dužnosnici su svjesni da bi direktan vojni sukob s Izraelom također značio rat sa SAD-om, koji bi mogao biti smrtonosan za Iran”, rekao je.

Iako je Washington zadržao svoj službeni stav da ne vodi rat u regiji, on uzvraća na napade grupa koje podržava Iran u Iraku i Siriji i izvodi napade na jemenske vojne mete Husa.

Colin Clarke iz Centra Soufan rekao je Al Jazeeri da ovi napadu pokazuju da se zapravo odvija “regionalni rat”.

“To ne možete poreći. Pripadnici američkih trupa su ubijeni i SAD će na to snažno odgovoriti u Iranu ili drugim zemljama u kojima djelujw”, rekao je Clarke za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera i agencije