Raste pritisak na Bidena da napadne Iran nakon pogibije američkih vojnika

Republikanci su optužili Bidena da je dopustio da američki vojnici postanu mete, čekajući dan kada će dron ili projektil izbjeći zračnu odbranu.

Američki predsjednik Joe Biden je rekao da će Sjedinjene Američke Države odgovoriti, ali nije iznio više detalja (Reuters)

Ubistvo trojice američkih vojnika i ranjavanje više desetaka drugih u nedjelju, za koje su odgovorni pripadnici oružanih grupa koje podržava Iran, jača politički pritisak na predsjednika Joea Bidena da zada udarac direktno Iranu, što je dosad oklijevao učiniti iz straha da ne potakne širi rat.

Bidenove opcije odgovora mogle bi varirati od ciljanja iranskih snaga izvan, pa čak i unutar Irana, ili opreznijeg osvetničkog napada isključivo protiv odgovornih pripadnika oružanih grupa koje podržava Iran, kažu stručnjaci, a prenosi Hina.

Od izbijanja rata Izraela i Hamasa u oktobru, američke snage na Bliskom Istoku više od 150 puta napale su snage koje podržava Iran u Iraku, Siriji, Jordanu i uz obalu Jemena.

Međutim, do nedjeljnog napada na udaljenu bazu ‘Tower 22’ blizu jordanske sjeveroistočne granice sa Sirijom u napadima nisu ubijeni američki vojnici niti je bilo toliko ranjenih.

To je Bidenu omogućilo politički prostor za američku odmazdu, nanoseći štete snagama koje podržava Iran bez opasnosti od direktnog rata s Teheranom.

Biden je rekao da će Sjedinjene Američke Države odgovoriti, no nije iznio više detalja.

‘Vojnici kao meta’

Republikanci su optužili Bidena da je dopustio da američki vojnici postanu mete, čekajući dan kada će dron ili projektil izbjeći zračnu odbranu.

Kažu da se to dogodilo u nedjelju, kada je jedan jednosmjerni napadački dron rano ujutro udario u blizini kasarne u bazi.

Kao odgovor, kažu, Biden mora napasti Iran.

“Ostavio je naše vojnike kao mete”, rekao je republikanac, američki senator Tom Cotton. “Jedini odgovor na ove napade mora biti razorna vojna odmazda protiv iranskih terorističkih snaga, i u Iranu i širom Bliskog Istoka”, dodao je.

Republikanski čelnik Američkog odbora za vojni nadzor u Zastupničkom domu zastupnik Mike Rogers je, također, pozvao na akciju protiv Teherana.

“Davno je prošlo vrijeme da predsjednik Biden konačno pozove na odgovornost teroristički iranski režim i njihove ekstremističke opunomoćenike za napade koje su izveli”, rekao je Rogers.

Bivši predsjednik Donald Trump, koji se nada da će se sučeliti s Bidenom na ovogodišnjim predsjedničkim izborima, opisao je napad kao “posljedicu slabosti i predaje Joea Bidena”.

Bidenova administracija rekla je da se veoma trudi zaštititi američke vojnike širom svijeta.

Upitna strategija

Demokratska zastupnica Barbara Lee otvoreno je izrazila zabrinutost da Bidenova strategija zadržavanja sukoba Izraela i Hamasa u Gazi ne uspijeva.

“Kao što sada vidimo, rat izmiče kontroli. Počinje se pojavljivati ​​kao regionalni rat, a nažalost Sjedinjene Američke Države i naši vojnici su ugroženi”, rekla je Lee te ponovno pozvala na prekid vatre u izraelsko-palestinskom ratu.

Iranska misija pri Ujedinjenim narodima saopćila je u ponedjeljak da Teheran nije bio umiješan u napad bespilotnom letjelicom, u kojem su ubijena trojica pripadnika američke vojske u sjeveroistočnom Jordanu, blizu sirijske granice.

U saopćenju, koje je objavila državna novinska agencija IRNA, iz Misije kažu kako Iran nije imao nikakve veze s napadom na američku bazu.

Dodaju i kako “postoji sukob između američkih snaga i grupa otpora u regiji, koje uzvraćaju na napade”.

Izvor: Agencije