Iran negira odgovornost za smrt američkih vojnika u Jordanu

Teheran kaže da ‘nema veze’ s napadom dronom na logističku bazu u blizini jordansko-sirijske granice.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana Nasser Kanaani kaže da grupe otpora odgovaraju na ratne zločine cionističkog režima... i ne primaju naredbe od Teherana (Iransko ministarstvo vanjskih poslova / AP)

Iran je negirao umiješanost u napad bespilotnom letjelicom u Jordanu, u kojem su poginula tri pripadnika američke vojske i deseci ranjeni, izvijestili su državni mediji.

Američki predsjednik Joe Biden i britanski ministar vanjskih poslova David Cameron okrivili su grupe koje podržava Iran za nedjeljni napad u blizini granice sa Sirijom.

“Kao što smo jasno rekli ranije, grupe otpora u regiji odgovaraju na ratne zločine i genocid cionističkog režima koji ubija djecu i… ne primaju naredbe od Islamske Republike Iran”, kazao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana Nasser Kanaani, prenosi IRNA.

“Ove grupe odlučuju i djeluju na osnovu vlastitih principa i prioriteta, kao i interesa svoje zemlje i naroda.”

Kanaani je rekao da su tvrdnje o iranskoj umiješanosti motivisane “specifičnim političkim ciljevima da se preokrene stvarnost u regiji” i da su “pod utjecajem trećih strana, uključujući cionistički režim koji ubija djecu”.

Biden obećao odgovor

Iranska misija pri Ujedinjenim narodima, u saopštenju koje je prenijela IRNA, poručila je da Teheran “nema nikakve veze i ništa” s napadom, za koji su okrivili “sukob između američkih snaga i grupa otpora u regiji”.

Islamski otpor u Iraku, krovna organizacija oružanih grupa koje podržava Iran, preuzela je odgovornost za napad.

Napad dronom na “Tower 22”, bazu logističke podrške, označio je prvi gubitak američkih života od neprijateljske vatre od početka rata u Gazi.

Biden, koji je čvrsto podržao izraelski rat u Gazi, osudio je “prezira vrijedan i potpuno nepravedan napad” te obećao odgovor “na način i u vrijeme koji onu budu odabrali”.

Washington je optužio grupe koje podržava Iran za desetke napada na američke vojne objekte u Iraku i Siriji od početka rata.

Izvor: Agencije