Američki senator: Vrijeme je da SAD kaže ‘ne’ Netanyahuu

Bernie Sanders je rekao da američke bombe i vojna oprema uništavaju Gazu.

Bernie Sanders je ukazao na rastuću svijest među Amerikancima da SAD ne može zanemariti patnju Gaze (EPA)

Američki senator Bernie Sanders pozvao je američku administraciju da prestane pružati finansijsku podršku za “nehumani i ilegalni rat” izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, kazavši da je vrijeme da Sjedinjene Američke Države kažu “ne” Netanyahuu.

U članku objavljenom u The Guardianu Sanders je ukazao na strašnu situaciju u Pojasu Gaze, navodeći da: „Mnogi od nas sa užasom gledaju tešku humanitarnu katastrofu koja se odvija u Gazi. Nažalost, previše mojih kolega u Zastupničkom domu i američkom Senatu odlučuje ignorisati ovu stvarnost i izbjegavati svoju odgovornost u Kongresu”.

Sanders je podsjetio da SAD osigurava 3,8 milijardi dolara vojne pomoći Izraelu godišnje te da američke bombe i vojna oprema uništavaju Gazu.

“Bombe i vojna oprema koja uništava Gazu proizvedeni su u Americi. Drugim riječima, mi smo saučesnici u onome što se dešava.”

Osuda neselektivnog bombardiranja

Senator je rekao da je izraelska agresija rezultirala smrću više od 25.000 Palestinaca, uz 62.000 povrijeđenih, većinom žena i djece.

Ukazao je na hiljade zarobljenih pod ruševinama i 1,7 miliona ljudi koji su raseljeni, što čini gotovo 80 posto stanovništva Gaze.

Sanders je osudio neselektivno bombardovanje i ograničavanje humanitarne pomoći Gazi, opisavši to kao “jednu od najgorih humanitarnih katastrofa u novijoj historiji”.

Trenutnu situaciju pripisao je izborima političkih lidera, posebno Netanyahua, navodeći da Izrael nema pravo da ratuje protiv cjelokupnog palestinskog stanovništva. Naglasio je rastuću svijest među Amerikancima da SAD ne može zanemariti patnju Gaze, posebno imajući u vidu ulogu američkih bombi i vojne opreme u pogoršanju krize, pozivajući Kongres na akciju.

Završavajući svoj članak, Sanders je pozvao na iskorištavanje utjecaja SAD-a kako bi se zatražio prekid neselektivnog bombardovanja i humanitarni prekid vatre, kako bi se olakšala isporuka pomoći onima kojima je potrebna.

On je, također, pozvao Izraelsku vladu da poduzme korake ka dvodržavnom rješenju.

Izvor: Agencije