Sjeverna Koreja ispalila više krstarećih projektila

Projektili su lansirani oko 8 sati ujutro po lokalnom vremenu, a analizirale su ih južnokorejske i američke obavještajne službe, objavila je vojska ne navodeći koliko je projektila ispaljeno.

Sjeverna Koreja u septembru 2021. godine izvela je prvi test krstarećeg projektila kojim može izvesti nuklearni napad (EPA)

Sjeverna Koreja ispalila je u nedjelju više krstarećih projektila sa istočne obale, što je drugo takvo lansiranje u manje od sedam dana, saopćila je južnokorejska vojska.

Projektili su lansirani oko 8 sati ujutro po lokalnom vremenu, a analizirale su ih južnokorejske i američke obavještajne službe, objavila je vojska ne navodeći koliko je projektila ispaljeno, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

“Jačajući nadzor i budnost, naša vojska blisko surađuje sa Sjedinjenim Američkim Državama i prati dodatne znakove i aktivnosti Sjeverne Koreje”, stoji u saopćenju Južne Koreje.

Nuklearna sposobnost

Najnovija lansiranja uslijedila su nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja ispalila ono što je nazvala novom strateškom krstarećom raketom nazvanom “Pulhwasal-3-31”, što sugerira da ima nuklearnu sposobnost.

Sjeverna Koreja pooštrava odnos prema Sjedinjenim Američkim Državama i američkim saveznicima, ali dužnosnici u Washingtonu i Seulu kažu da nisu uočili znakove da Pjongjang namjerava poduzeti neposrednu vojnu akciju.

Vlada Kim Jong Una vjerovatno će nastaviti ili čak pojačati provokativne korake, kažu dužnosnici i analitičari, nakon što je napravila korake u razvoju balističkih projektila, ojačala suradnju s Rusijom i odustala od svog desetljećima dugog cilja mirnog ponovnog ujedinjenja s Južnom Korejom.

‘Nemilosrdne posljedice’

Ranije u nedjelju sjevernokorejski državni medij KCNA osudio je niz vojnih vježbi koje su posljednjih sedmica provele američke i južnokorejske trupe, upozoravajući na “nemilosrdne” posljedice.

“Stvarnost da se vježbe nuklearnog rata protiv naše republike odvijaju kao lude od početka nove godine zahtijeva da budemo potpuno spremni za smrtonosni rat”, stoji u objavi.

Sjeverna Koreja u septembru 2021. godine izvela je prvi test krstarećeg projektila kojim može izvesti nuklearni napad.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada