UN ‘veoma zabrinut’ zbog nuklearnog testa Sjeverne Koreje

‘Vidjeli smo ovaj razvoj događaja i ostali smo veoma zabrinuti zbog trenutne situacije na Korejskom poluostrvu’, rekao je glasnogovornik UN-a, Stephane Dujarric.

UN-ova reakcija je uslijedila nakon što je Sjeverna Koreja izvela 'važan test svog podvodnog sistema nuklearnog oružja' (Reuters)

Ujedinjene nacije (UN) su “veoma zabrinute” zbog sjevernokorejskog testiranja podvodnog sistema nuklearnog oružja kao odgovor na ovosedmične zajedničke vojne vježbe Južne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država i Japana, prenosi Anadolija.

“Vidjeli smo ovaj razvoj događaja i ostali smo veoma zabrinuti zbog trenutne situacije na Korejskom poluostrvu”, rekao je glasnogovornik UN-a, Stephane Dujarric.

Njegove izjave uslijedile su nakon što je Ministarstvo odbrane Sjeverne Koreje saopštilo da je u Istočnom moru izvršilo “važan test svog podvodnog sistema nuklearnog oružja ‘Haeil-5-23’ koje je u razvoju”.

Trilateralna pomorska vježba

“Generalni sekretar (Antonio Guterres, op.a.) ponavlja svoj poziv na deeskalaciju, punu provedbu rezolucija Vijeća sigurnosti i na stvaranje okruženja koje pogoduje dijalogu i nastavku diplomatskih razgovora koji su iskreno jedini mogući put naprijed“, istakao je Dujarric.

Trilateralna pomorska vježba Seula, Washingtona i Tokija uključivala je američki nuklearni nosač USS Carl Vinson i raketnu krstaricu Aegis navođenu s USS Princeton.

Pjongjang smatra da je zajednička vježba “predstavljala uzrok dalje destabilizacije regionalne situacije, te čin ozbiljnog ugrožavanja sigurnosti” Sjeverne Koreje.

Izvor: Agencije