Masovni protesti poljoprivrednika u Francuskoj i Njemačkoj

Francuski lokalni poljoprivredni sindikati pozvali su na podizanje cestovnih barikada kako bi povećali pritisak na vladu (Reuters)

Francuski farmeri u petak su blokirali glavne autoceste koje povezuju Pariz sa sjevernim gradom Lilleom, Beneluxom i Velikom Britanijom, prouzrokovajući kilometarske zastoje u saobraćaju, dok u Berlinu njemački poljoprivrednici također nastavljaju sa masovnim demonstracijama zbog rezanja subvencija.

Francuski lokalni poljoprivredni sindikati pozvali su na podizanje cestovnih barikada kako bi povećali pritisak na vladu koju optužuju da ne čini dovoljno u zaštiti od jeftinog uvoza i rušenja cijena domaće hrane i pretjerane regulative.

Sindikati su također pozvali na nastavak mjera kao što su porezne olakšice na dizel za poljoprivredna vozila ili trenutnu isplata poljoprivrednih subvencija Evropske unije, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Vlada Francuske nastoji što brže ublažiti napetosti u trenutku kada se u popodnevnim satima u petak pojavio konvoj traktora oko prijestolnice, nedugo prije obraćanja premijera o problemima koji opterećuju francuske poljoprivrednike.

Pariški ogranak sindikata FNSEA planira postaviti do jedanaest cestovnih blokada na glavnim prilaznim pravcima Parizu sa svih strana, uključujući autoceste A6, A10 i A13.

Jutros se zbog toga na A1 stvorio zastoj saobraćaja od četiri kilometra. Ceste su blokirane i u departmanu Essone, južno od Pariza.

Vlada je saopćila da će kasnije u petak objaviti hitne mjere koje bi trebale ublažiti gnjev farmera. Prvi je to velik izazov za novog francuskog premijera Gabriela Attala koji je sazvao ministre radi objave konkretnih prijedloga.

Vlada nije detaljnije obrazložila koje bi mjere mogla donijeti niti gdje i kada će govoriti premijer Attal.

Oko 250 traktora zaustavilo se ispred stranačkih ureda u Berlinu

Više od 300 njemačkih poljoprivrednika stiglo je u petak na traktorima u stranačko sjedište koalicijske vlade u Berlinu na nove proteste protiv planova za smanjenje subvencija za gorivo.

“Protesti proteklih sedmica pokazali su da struka stoji zajedno i da je dosegnuta prekretnica koja je uzrokovala prelijevanje čaše”, rekao je u izjavi Henrik Wendorff, predsjednik Udruženja poljoprivrednika pokrajine Brandenburg.

Ljutiti poljoprivrednici već sedmicama protestuju zbog rezanja subvencija, uključujući velike proteste u nekoliko gradova u kojima su poljoprivrednici blokirali saobraćaj traktorima (Reuters)

Oko 250 traktora zaustavilo se ispred stranačkih ureda, saopćila je berlinska policija.

Poljoprivrednici su svim stranama u ovom slučaju željeli dostaviti katalog zahtjeva. To uključuje zaustavljanje poteza vlade kancelara Olafa Scholza da ukine smanjenu poreznu stopu na poljoprivredni dizel, prenosi dpa.

Ljutiti poljoprivrednici već sedmicama protestuju zbog rezanja subvencija, uključujući velike proteste u nekoliko gradova u kojima su poljoprivrednici blokirali saobraćaj traktorima i drugom poljoprivrednom opremom.

Scholzova koalicija, u kojoj su njegovi socijaldemokrati, zeleni i liberali, pod pritiskom je da poveća porezne prihode ili smanji potrošnju kako bi premostila veliki budžetski jaz.

Poljoprivrednicima je vlada pristala ublažiti mjeru postupnim ukidanjem subvencija za dizelsko gorivo tokom tri godine, umjesto odmah, ali je ostala pri svojoj politici.

Izvor: Agencije