Francuski poljoprivrednici šire blokade na cestama

Rastuće nezadovoljstvo, koje se prelilo iz susjednih zemalja, dolazi u trenutku kada se ubrzava kampanja za evropske izbore i prvi je veliki izazov za novog premijera Gabriela Attala.

Nekoliko sati nakon sastanka sindikalnih čelnika s Attalom, novi konvoji traktora blokirali su tokom noći ceste (EPA)

Francuski poljoprivrednici na traktorima i u kamionima proširili su blokade cesta, što je uzrokovalo mnogobrojne zastoje u prometu i jedan smrtni slučaj, a sindikati pozivaju vladu da riješi njihove zahtjeve za nižim troškovima i manje regulacije.

„Nećemo ukinuti cestovne blokade sve dok premijer ne iznese jako konkretne prijedloge […] Vrijeme za razgovore je završilo, vrijeme je za akciju“, rekao je Arnaud Gaillot, čelnik sindikata Mladi poljoprivrednici.

Rastuće nezadovoljstvo, koje se prelilo iz susjednih zemalja, dolazi u trenutku kada se ubrzava kampanja za evropske izbore i prvi je veliki izazov za novog premijera Gabriela Attala, prenosi Reuters.

Nekoliko sati nakon sastanka sindikalnih čelnika s Attalom, novi konvoji traktora blokirali su tokom noći ceste, uključujući autocestu A7 na jugu Francuske.

„Dosta nam je ekoloških poreza“, pisalo je na jednoj cisterni kojom je blokirana cesta, čiju su fotografiju prenijeli francuski mediji.

Poginula žena

Policija je objavila da je jedna žena poginula, a dvoje ljudi je teško povrijeđeno kada se automobil zaletio u cestovnu blokadu u jugozapadnoj regiji Ariege.

„U ovom trenutku visokih napetosti, pozivam sve da budu mirni i razumni“, rekao je Arnaud Rousseau, čelnik sindikata FNSEA za radio RMC.

Francuski poljoprivrednici protestiraju protiv cjenovnog pritiska trgovaca u maloprodaji koji žele smanjiti inflaciju te protiv strožih ekoloških propisa, što je izazvalo demonstracije širom Evrope.

„Spremni smo na sve, nemamo što izgubiti“, rekao je Josep Perez, demonstrant kojeg je intervjuirala BFM TV na blokadi u jugozapadnoj regiji oko Agena, gdje je promet na autocesti A62 poremećen od ponedjeljka.

Osjetljivo pitanje

Francuski predsjednik Emmanuel Macron strahuje da će među poljoprivrednicima ojačati podrška za krajnju desnicu uoči izbora za Evropski parlament u junu.

Poljoprivredna politika oduvijek je osjetljivo pitanje u Francuskoj, najvećem poljoprivrednom proizvođaču u EU-u, gdje hiljade nezavisnih proizvođača često organiziraju velike proteste.

Vlada je stavila prijedlog zakona o poljoprivredi na čekanje jer želi čuti predstavnike poljoprivrednika prije nego uključi dodatne mjere potpore sektoru. No, prvi razgovori sa sindikatima nisu dali rezultat, pa su poljoprivrednici širom zemlje najavili još protesta za ovu sedmicu, prenosi Hina.

Izvor: Agencije