Poljski poljoprivrednici ponovo najavljuju blokadu granice s Ukrajinom

Poljski poljoprivrednici protestovali su lani zbog jeftinog uvoza žitarica iz Ukrajine, upozoravajući vladu da ne uspijevaju isprazniti vlastite silose.

Poljski poljoprivrednici planiraju ponovo blokirati prijelaz Medyku na granici s Ukrajinom (Reuters)

Poljski poljoprivrednici planiraju ponovo blokirati prijelaz Medyku na granici s Ukrajinom, tražeći od premijera Donalda Tuska pisanu garanciju o državnoj pomoći za sektor poljuljan uvozom jeftinih ukrajinskih žitarica, javlja Hina.

Poljski poljoprivrednici protestovali su lani zbog jeftinog uvoza žitarica iz Ukrajine, upozoravajući vladu da ne uspijevaju isprazniti vlastite silose.

U oktobru Evropska komisija odobrila je vladin prijedlog o 240 miliona zlota [55,07 miliona eura] pomoći sektoru proizvodnje kukuruza koji bilježi oštar pad prihoda zbog jeftinog uvoza.

Na Badnjak poljoprivrednici su obustavili protest na graničnom prijelazu Medyki do 2. ili 3. januara 2024, rekao je tada predstavnik poljoprivrednika Roman Kondrow nakon razgovora s ministrom poljoprivrede Czeslawom Siekierskim, prema novinskoj ageniji PAP.

Poljska je u međuvremenu dobila novu vladu na čelu s premijerom Donaldom Tuskom i poljoprivrednici strahuju da će ostati bez pomoći.

“Nismo dobili pismenu potvrdu da će naši zahtjevi biti ispunjeni pa nastavljamo protest”, rekao je u srijedu Kondorov za PAP.

Slovačka trpi gubitke zbog uvoza ukrajinskog žita

Iako je ministar Siekierski rekao da će zahtjevi poljoprivrednika biti ispunjeni, premijer Donald Tusk nije potpisao izjavu, naglasio je predstavnik poljoprivrednika, dodavši da će na prijelazu propuštati samo jedan kamion na sat.

I poljski prijevoznici blokiraju nekoliko graničnih prijelaza s Ukrajinom, tražeći od Evropske unije da ponovno uspostavi sistem koji ukrajinskim firmama propisuje pribavljanje dozvola za rad u članicama Unije.

Slovačka je krajem novembra produžila i proširila zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, istaknuvši da kompenzacija EU-a pokriva tek djelić gubitaka poljoprivrednika koji ne mogu konkurisati jeftinom uvozu.

Zbog uvoza ukrajinskog žita slovački poljoprivrednici pretrpjeli su gubitke od oko 110 miliona eura, rekao je ministar poljoprivrede Richard Takač za novinsku agenciju TASR, a EU im je isplatio samo oko pet miliona eura odštete.

Zato smo bili prisiljeni produžiti zabranu dok EU ponovo ne ograniči uvoz, dodao je slovački ministar.

Izvor: Agencije