Članovi porodica zarobljenih Izraelaca upali u Parlament

Oko stotinu demonstranata zahtijevalo je od zastupnika da učine više kako bi oslobodili Izraelce koje Hamas drži kao taoce.

Osoblje Parlamenta, koje je često brzo izbacivalo demonstrante, sada je stajalo po strani tokom galame u Komitetu (Reuters)

Članovi porodica Izraelaca koje Hamas drži kao taoce u Gazi upali su na sjednicu Parlamentarnog komiteta u Jerusalemu, zahtijevajući od zastupnika da učine više kako bi oslobodili zarobljenke.

Akcija grupe od oko 20 osoba u ponedjeljak ilustracija je sve većeg bijesa zbog odbijanja izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da pristane na dogovor sa Hamasom dok rat u Gazi traje već više od tri mjeseca.

Jedna je žena držala fotografije tri člana porodice koji su među 253 osobe zarobljene u prekograničnom napadu Hamasa 7. oktobra. Akcija Hamasa pokrenula je masovni izraelski napad na Pojas Gaze, koji traje već četvrti mjesec.

Oko sto talaca oslobođeno je za vrijeme jednosedmičnog primirja u novembru. Oko 130 ih je i dalje zatočeno u Gazi.

“Voljela bih da se samo jedan vrati živ, jedan od tri!“, govorila je kroz plač žena nakon što je ušla na sastanak Komiteta za finansije Knesseta.

‘Nećete sjediti ovdje dok oni tamo umiru’

Ostali, odjeveni u crne majice, držali su natpise: “Nećete sjediti ovdje dok oni tamo umiru.”

“Oslobodite ih sada, sada, sada!” skandirali su.

Čini se da su napori SAD-a, Katara i Egipta u posredovanju daleko od pomirenja dvije strane. Netanyahu ponavlja da će Izrael nastaviti rat dok Hamas ne bude uništen. Palestinska grupa zahtijeva da se Izrael povuče i oslobodi hiljade Palestinaca iz svojih zatvora kako bi izraelski zarobljenici bili oslobođeni.

Sudbina talaca – od kojih je prema tvrdnjama Izraela, 27 preminulo u zatočeništvu – „zarobila“ je Izrael.

No, rodbina strahuje da bi umor od rata mogao ublažiti taj fokus. Demonstracije koje su u početku promovisale nacionalno jedinstvo, postale su agresivnije.

Osoblje Parlamenta, koje je često izbacivalo demonstrante, stajalo je po strani tokom galame u Komitetu.

Predsjedavajući panela Moshe Gafni, šef ultraortodoksne jevrejske stranke u Netanyahuovoj koaliciji, ustao je, pozvao na prekid ekonomskog brifinga koji je bio u toku i pokušao smiriti rodbinu talaca.

Bijes porodica nije ograničen samo na zgrade službenih institucija. Rođaci i prijatelji talaca ponovo su se u nedjelju navečer okupili u blizini Netanyahuove rezidencije u zapadnom Jerusalemu.

“Tražimo od naše vlade da sluša, da sjedne za pregovarački sto i odluči hoće li prihvatiti ovaj sporazum, ili bilo koji drugi koji bi odgovarao Izraelu”, rekao je Gilad Korenbloom, čiji je sin zarobljen u Gazi.

Kampiranje ispred Netanyahuove kuće

Jon Polin, otac jednog taoca, rekao je da Izraelci služe svojoj zemlji i da zauzvrat “očekujemo da vlada osigura našu bezbjednost”.

“Tražimo od vlade da odigra svoju ulogu, da predloži sporazum, dovede ga do uspješnog završetka i preostale taoce vrati žive”, rekao je Polin.

Demonstranti su također kampirali ispred Netanyahuove kuće na obali, kao i ispred zgrade Knesseta, a neki su zahtijevali jednostrani prekid rata ili izbore koji bi mogli srušiti desničarsku vladu.

U nedjelju je Netanyahu odbacio uslove koje je predložio Hamas za okončanje rata i oslobađanje talaca koji bi uključivali potpuno povlačenje Izraela i ostavljanje Hamasa na vlasti u Gazi.

Nakon toga, Forum porodica talaca i nestalih osoba zahtijevao je da Netanyahu “jasno izjavi da nećemo napustiti civile, vojnike i druge koji su oteti u oktobarskom debaklu”.

“Ako premijer odluči žrtvovati taoce, trebao bi … iskreno podijeliti svoj stav sa izraelskom javnošću”, stoji u saopćenju.

Izvor: Agencije