Ko su suparnici Husima u Jemenu?

Napadi Husa na brodove Crvenog mora privukli su im globalnu pažnju. Ali unutar Jemena, Husi nisu jedina sila.

Rashad al-Alimi, drugi slijeva, predsjednik jemenskog Predsjedničkog vijeća, na sastanku s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom 18. septembra 2023. u New Yorku (Reuters)

Piše: Justin Salhani

Husi, najistaknutija grupa u Jemenu, doživjeli su skok popularnosti u regiji nakon što su njihovi napadi na brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru zaprijetili da poremete glavnu globalnu pomorsku rutu.

Posljednjih sedmica, grupa povezana s Iranom mobilizirala je stotine hiljada ljudi da izađu na ulice glavnog grada Jemena, Sane, odnosno da učestvuju na skupovima podrške Gazi koji se održavaju petkom. Na međunarodnom nivou, profil grupe je porastao nakon što je ona bila meta zračnih napada Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva zbog ometanja brodskog prometa na Crvenom moru. Husi kažu da brodove napadaju kako bi pružili podršku Palestincima koji su izloženi izraelskoj agresiji u Gazi.

Ali Husi nisu jedina sila u Jemenu; zapravo, oni nisu ni međunarodno priznata vlada Jemena.

Kako su Husi skrenuli pažnju na sebe?

U septembru 2014. Husi su brzo zauzeli Sanu i zauzeli ogromne dijelove zemlje, prisilivši tadašnjeg predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija na bijeg.

U martu 2015. koalicija devet zemalja predvođena Saudijskom Arabijom intervenirala je u ime Hadijeve vlade. Taj je rat gurnuo Jemen u ono što su Ujedinjeni narodi nazvali “najgorom svjetskom humanitarnom krizom”.

Primirje postignuto 2. aprila 2022. utišalo je oružje. Danas Husi kontroliraju većinu zapadnog dijela Jemena.

Predsjedničko vijeće

Pet dana nakon postizanja primirja, Hadi je podnio ostavku i predao svoje ovlasti Predsjedničkom vijeću (PV), vijeću od osam članova koje uključuje nekoliko istaknutih jemenskih ličnosti.

Predsjedničko vijeće, kojeg podržavaju Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, najveća je protuteža Husima u Jemenu.

“Cilj je bio iskoristiti ovo vijeće [PV] da se nosi sa Husima, bilo vojno ili kroz pregovore”, rekao je za Al Jazeeru Raiman al-Hamdani, jemenski istraživač u ARK Groupu.

“Nadalje, Predsjedničko vijeće daje legitimitet raznim oružanim grupama koje su djelovale, a da formalno nisu bile pod zapovjedništvom vlade.”

Ali savezništvo Predsjedničkog vijeća je “brak iz interesa” s ciljem suprotstavljanja Husima i unutar vijeća vlada mnogo proturječnih i, povremeno nekompatibilnih razlika.

“Predsjedničko vijeće rijetko postiže jednoglasni dogovor”, rekao je Al-Hamdani, “a često im trebaju smjernice stranih zemlja koje ih podržavaju o tome koji stav je najbolje zauzeti”.

Dakle, koje grupe čine Predsjedničko vijeće?

Južno prijelazno vijeće (JPV)

General major Aidarus al-Zoubaidi, bivši guverner drugog najvećeg jemenskog grada Adena, vođa je 26-članog Južnog prijelaznog vijeća i sjedi u Predsjedničkom vijeću.

Ostali članovi Južnog prijelaznog vijeća su vladini ministri i guverneri iz južnog Jemena.

Njihove oružane snage podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, kako je napisao Abdullah Baabood za grupu za strateško promišljanje Malcolm H Kerr iz Bliskoistočnog centra Fondacije Carnegie.

Trenutno kontroliraju jugozapadni dio Jemena, ali imaju veće ambicije – uključujući secesionističke ciljeve za južni Jemen. “Oni žele cijeli stari Južni Jemen”, rekao je jemenski analitičar Nicholas Brumfield za Al Jazeeru, misleći na Južni Jemen koji je spojen sa Sjevernim 1990. godine.

“Tokom posljednjih nekoliko godina, kad god je došlo do zatišja u borbama s Husima, glavna priča u Jemenu bila je borba JPV-a s vladom Jemena ili sa Al-Islahom [grupom koja je dominirala jemenskom vladom do 2019.] kako bi pokušali zauzeti istočni Jemen.”

Ali JPV pokušava ublažiti svoje secesionističke napore u nastojanju da se bori protiv Husa i zadrži regionalnu podršku.

Brigade divova

Također poznate kao Brigade južnih divova ili “al-Amaliqah”, provladina su oružana grupa pretežno sastavljena od pripadnika plemena iz južnog Jemena koji također imaju separatističke ciljeve za jug.

Grupa ima više od 15.000 boraca koje vodi Abd al-Rahman Abu Zaraa Al-Muharramii. Stručnjaci za Jemen vjeruju da tu grupu podržava UAE.

Posebno su aktivni u pokrajini Taiz, sjeverno od Adena.

Saleh i Čuvari Republike

Nećak pokojnog predsjednika Ali Abdullaha Saleha, Tariq Saleh, kontrolira grupu poznatu kao Čuvari Republike. Njegove trupe čine bivši pripadnici specijalnih snaga koji su bili bliski njegovom ujaku.

Saleha također podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, prema Baaboodu, a njegove trupe su navodno prošle obuku u vojnoj bazi Emirata u Assabu u Eritreji.

Sjedište im je u Al-Makhi (Mocha) na zapadnoj obali.

Al-Islah

“[Al-Islah] su oružana grupa i dominirali su međunarodno priznatom vladom tokom većeg dijela sukoba do 2019.”, rekao je Al-Hamdani. Dva člana Al-Islaha, za koje jemenski stručnjaci vjeruju da ih podržava Saudijska Arabija, sjede u Predsjedničkom vijeću.

Prvi je sultan Ali al-Arada, guverner Mariba – područja gdje Husi gomilaju trupe.

Drugi je Abdullah al-Alimi Bawazeer, koji je bio blizak Hadiju.

Al-Islah se ranije sukobljavao s mnogim članovima Predsjedničko vijeća, uključujući i one iz JPV-a.

“Islah dominira u gradovima na sjeveru koje kontrolira vlada [Marib, Taiz]. Na jugu, Ujedinjeni Arapski Emirati su ih istjerali iz većine mjesta”, dodao je Al-Hamdani.

Individualni članovi

Ostale članove Prisjedničkog vijeća čine njegov poglavar Rashad al-Alimi, vođa plemena Saada te zakonodavac Othman Hussein Majali; kao i Faraj Salmin al-Bahsani, bivši guverner Hadramouta u istočnom Jemenu i bivši vojni oficir.

Hoće li se Husi moći oduprijeti Predsjedničkom vijeću?

Nakon godina borbi, vojne sposobnosti Husa – u početku rudimentarne – postale su sofisticiranije. U isto vrijeme, Predsjedničko vijeće nije bilo potpuno ujedinjeno, a unutrašnje nesuglasice među njegovim članovima išle su na ruku Husima.

Članovi imaju sukobljene ambicije i ideologije, a prije formiranja Predsjedničkog vijeća 2022. neki su se vojno sukobili. Te su podjele omogućile Husima da zadrže kontrolu nad važnim teritorijem i istaknu se kao legitimni akter u pregovorima o prekidu vatre s Rijadom.

Njihovo oružje čini mješavina iranskih snajperskih pušaka, jurišnih pušaka AK-47 iz Kine i Rusije i ručnih raketnih bacača proizvedenih u Bugarskoj i Sjevernoj Koreji. “Većina njihovog oružja je ruskog, kineskog ili iranskog porijekla, ali sjevernokorejsko oružje i ono proizvedeno u zemljama bivšeg Varšavskog pakta također je prisutno u arsenalu”, Rekao je za Glas Amerike NR Jenzen-Jones, direktor australske Službe za istraživanje naoružanja.

Međunarodni akteri koji se bore protiv Husa

Dva glavna regionalna aktera koja se bore protiv Husa su Saudijska Arabija i UAE. Obje strane podržavaju Predsjedničko vijeće, ali su povezane s različitim snagama unutar koalicije.

UAE podržava JPV, kao i druge članove Predsjedničkog vijeća uključujući Brigade divova i Saleha. Saleh i JPV su “glasno isticali svoje stavove za zaustavljanje napada Husa [na brodove u Crvenom moru]”, rekao je Brumfield.

Saudijska Arabija je u Predsjedničkom vijeću pružila podršku osobama koje su željele ujedinjeni Jemen, uključujući predsjedavajućeg Al-Alimija te Al-Islah, koji ima dva člana u Predsjedničkom vijeću.

Saudijci “žele da izbjegnu da budu upamćeni po tome što su podijelili Jemen”, rekao je Al-Hamdani.

Između Saudijske Arabije i UAE-a se javilo neslaganje kada je JPV zaprijetio prodorom u područje duž porozne jemensko-saudijske granice na kojoj se proizvodi većina jemenske nafte. “Saudijci su vrlo zaštitnički nastrojeni i ne žele da iko, čak ni Emirati, ima grupu koja kontrolira jemensku stranu”, rekao je Brumfield.

Ali, rekao je Brumfield, čini se da su se ta neslaganja ohladila posljednjih mjeseci jer su “Ujedinjeni Arapski Emirati, čini se, priznali da je Jemen mnogo važniji Saudijskoj Arabiji nego njima”.

Ta važnost, međutim, ne znači da žele ostati u zemlji na neodređeno vrijeme, dodao je. “Saudijska Arabija stvarno očajnički želi izaći iz Jemena.”

Izvor: Al Jazeera