Vojni stručnjak: Bilo kakav odgovor Amerike Husima izazvat će rat širokih razmjera

Al-Duwairi je zaključio da bi svaka reakcija Amerike u Crvenom moru izazvala eskalaciju Husa, čime bi Washington ušao u asimetrični rat.

Vojni stručnjak Fayez al-Duwairi rekao je da bi odgovor Amerike jemenskim Husima na njihove napade na izraelske brodove ili brodove koji idu ka Izraelu preko Crvenog mora mogao izazvati rat širokih razmjera (Al Jazeera)

Vojni stručnjak Fayez al-Duwairi rekao je da bi odgovor Amerike jemenskim Husima na njihove napade na izraelske brodove ili brodove koji idu ka Izraelu preko Crvenog mora mogao izazvati rat širokih razmjera.

Dodao je da su dešavanja proširena do 180 nautičkih milja od zapadne indijske obale. Optužbe su upućene ka Iranu, a Terehan je porekao optužbe. Na zahtjev Amerike da izvrši pritisak na Huse, odgovorio je da njegova uloga „nije da gasi požare koje Washington pali“.

Princip “hrana za hranu”

O sposobnosti Husa da sprovedu svoje prijetnje u Crvenom moru, Al-Duwairi je rekao da su oni „sproveli ono čime su prijetili“ te „ne posjeduju organizaciju nego kaže oni su organizacija a ne regularna vojska“.

Dodao je da Husi trenutno sprovode princip „hrana za hranu“, odnosno, puštaju brodove ka Izraelu u zamjenu za puštanje pomoći u Pojas Gaze.

Al-Duwairi je zaključio da bi svaka reakcija Amerike u Crvenom moru izazvala eskalaciju Husa, čime bi Washington ušao u asimetrični rat, što bi, kako je rekao, zapalilo regiju.

Izvor: Al Jazeera