Zašto je iranski ministar vanjskih poslova želio ići u Washington?

Čini se da interes Hosseina Amirabdollahiana za odlazak u glavni grad SAD-a nije direktno povezan s razgovorima o nuklearnom sporazumu.

Dolazak Hosseina Amirabdollaha u Washington bila bi prva posjeta iranskog šefa diplomatije u 14 godina (AP)

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian navodno je prošle sedmice izrazio interes za posjetu glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država, ali ga je vlada odbila.

Zahtjev, koji su potvrdili američki dužnosnici, uslijedio je nakon putovanja u New York zajedno s predsjednikom Ebrahimom Raisijem radi učestvovanja na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Zašto je glavni iranski diplomata htio ići u Washington? Ima li to ikakve veze s nuklearnim sporazumom zemlje sa svjetskim silama iz 2015. i kako stvari idu dalje?

Zašto bi želio ići u Washington?

Amirabdollahian je imao napornu sedmicu u UN-u, sastao se s nizom kolega i postigao sporazume s Džibutijem i Maldivima o ponovnom uspostavljanju službenih diplomatskih odnosa.

Nakon New Yorka, navodno je želio otići u Washington, kako bi posjetio iranski konzularni interesni odjel, koji radi pod pakistanskom zastavom u nedostatku formalnih diplomatskih odnosa, koji su prekinuti tokom 444-dnevne talačke krize tokom iranske revolucije 1979. godine.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller potvrdio je zahtjev novinarima i rekao da je odbijen.

“Imamo obavezu dopustiti iranskim dužnosnicima i drugim dužnosnicima stranih vlada da putuju u New York za poslove UN-a, ali nemamo obavezu dopustiti im da putuju u Washington”, rekao je.

“S obzirom na nezakonito pritvaranje američkih državljana od strane Irana, s obzirom na iransko državno sponzorstvo ‘terorizma’, ne vjerujemo da je bilo prikladno ili potrebno u ovom slučaju odobriti taj zahtjev.”

SAD je godinama ograničavao kretanje iranskih dužnosnika zbog dugotrajnih napetosti između dvije zemlje.

Da je Amirabdollahian došao u posjetu, to bi bila prva posjeta jednog iranskog ministra vanjskih poslova u 14 godina.

Bivši američki predsjednik Donald Trump, koji je 2018. napustio iranski nuklearni sporazum i ponovno uveo oštre sankcije, otišao je dalje 2019, kada je iranske dužnosnike zatvorio u krug od nekoliko blokova New Yorka.

Bilo je, međutim, izvještaja da je Trump pokušao pozvati tadašnjeg iranskog ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa u Bijelu kuću te godine, ali je odbijen usred zaoštravanja odnosa nakon što je odbacio nuklearni sporazum.

Postoji li veza s nuklearnim sporazumom?

Otkako je nuklearni sporazum, formalno poznat kao Zajednički sveobuhvatni akcijski plan (JCPOA), potpisan prije osam godina, on je uvijek aktuelna tema kada su u pitanju Iran i SAD.

Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i Velika Britanija ostale su njegove potpisnice, a sve od 2021. pokušavaju poništiti ono što je Trump učinio razgovorima u Beču i drugim mjestima.

Ali pojavile su se komplikacije, ostavljajući dogovor u neizvjesnosti, a postoji niz neriješenih pitanja između Teherana i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja su povezana sa sporazumom.

Iransko-američka razmjena zarobljenika koja se u početku činila povezanom s pregovorima o nuklearnom sporazumu na kraju se odvojeno materijalizirala prošle sedmice. Razmjena zatvorenika uključivala je oslobađanje šest milijardi dolara iranskog novca u Južnoj Koreji koji je bio zamrznut u skladu s američkim sankcijama.

Iako se Amirabdollahian, dok je bio u New Yorku, sastao s Josepom Borrellom, visokim predstavnikom Evropske unije za vanjsku politiku, koji je djelovao kao koordinator nuklearnih pregovora, nije bilo ništa više od toga, uključujući potencijalni multinacionalni sastanak o JCPOA-i.

Iran nije komentirao Amirabdollahianov zahtjev da ode u Washington.

Kako stvari idu odavde?

Dok se iduće godine približavaju predsjednički izbori u SAD-u, čini se da administracija predsjednika Joea Bidena oklijeva službeno ponovno pokrenuti pregovore o nuklearnom sporazumu.

Državni sekretar Antony Blinken također je umanjio šanse da bi razmjena zarobljenika mogla dovesti do šireg diplomatskog angažmana, uključujući nastavak nuklearnih pregovora.

Što se tiče Irana, dužnosnici su godinama naglašavali da neće biti direknih pregovora sa SAD-om.

Međutim, web stranica Amwaj.media u utorak je citirala neimenovane iranske izvore koji su rekli da je vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei dao dopuštenje nuklearnim pregovaračima da uđu u direktne pregovore sa SAD-om.

Ako je istina, to bi signaliziralo obrat za Iran nakon što su čak i razgovori o nuklearnom sporazumu vođeni preko evropskih i arapskih posrednika.

Iran još nije komentirao izvještaje o direktnim pregovorima.

Amirabdollahian je u ponedjeljak rekao državnoj novinskoj web stranici IRNA da Teheran nastavlja primati “pozitivne” poruke od SAD-a o nuklearnom sporazumu, ali da će ih prosuđivati na temelju postupaka. Osvrnuo se na nacrt sporazuma postignut prošle godine koji nikad nije finaliziran.

Sljedeći mjesec istječe niz ograničenja koja se odnose na iranski razvoj balističkih projektila kao dio nuklearnog sporazuma, ali evropske su sile rekle da će zadržati svoje sankcije.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada