Koliko će F-16 biti korisni Ukrajini?

Ukrajina sve više traži zamjenu svojih aviona, dok Rusija nastavlja dominirati nebom 18 mjeseci nakon što je izvršila invaziju.

Predstavljen 1978., F-16 ima izvrsnu službenu evidenciju, a varijante su redovito nadograđivane boljom avionikom, radarom i oružjem (AP)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski intenzivno je lobirao kod zapadnih vojski za avione četvrte generacije, poput F-16 koje su te zemlje počele odbacivati.

Nakon 18 mjeseci rata, ukrajinskim zračnim snagama prijeko su potrebni zamjenski avioni jer gubici rastu, a ruske zračne snage sve više kontroliraju nebo iznad Ukrajine.

Prednosti F-16 borbenih aviona

Predstavljen 1978, F-16 ima dobru historiju održavanja, a njegove novije varijante su redovno nadograđivane boljom tehnologijom, radarom i oružjem.

Mlaznjak je sposoban obavljati mnoge funkcije uključujući kopnene napade, elektroničko ratovanje, blisku zračnu podršku i zračnu dominaciju.

Dokazano je više puta da je vrlo sposoban borbeni avion: vrlo upravljiv, može djelovati u svim vremenskim uvjetima, danju i noću.

Prilagodljivost F-16 znači da mu se brzo može dodijeliti niz različitih misija, jer bez napora može vršiti novu ulogu. Upravo ga je ta fleksibilnost učinila glavnim osloncem mnogih svjetskih zračnih snaga.

Mane F-16

Iako F-16 ima mnogo prednosti, postoje i značajni nedostaci.

Napredni ruski avioni poput Suhoja Su-35 imaju bolji radar i projektile većeg dometa. Oni bi, u teoriji, mogli otkriti F-16 i uništiti ga prije nego što pilot uopće shvati da je ruski mlaznjak tamo.

Kao i svi složeni avioni, F-16 zahtijeva redovno održavanje i ne može djelovati s improviziranih pista kao što su ceste, nešto što ukrajinske zračne snage smatraju sve korisnijim za svoje preživjele avione dok Rusija cilja ukrajinske aerodrome, ostavljajući mnoge izvan upotrebe.

Nekoliko ukrajinskih pilota dovoljno tečno govori engleski kako bi uspješno prošli intenzivan program obuke potreban za efikasno upravljanje F-16.

Osim toga, posade na zemlji često čine razliku između uspjeha i neuspjeha jer dobro obučene posade mogu napuniti gorivo i ponovno naoružati avion brže od svojih protivnika, omogućujući avionu da se vrati u borbu.

Ovo čini značajnu razliku u sukobu, ali same bi posade trebale trenirati i vježbati na nizu nepoznatih zapadnjačkih sistema, za čije bi savladavanje bili potrebni mjeseci, možda i godine.

Igra skrivača

Rusija je iskoristila svoju veliku zalihu projektila dugog dometa s dobrim efektom, gađajući više aerodroma daleko iza linija ratišta u nastojanju da uništi avione ukrajinskih zračnih snaga koji su tamo stacionirani.

Kako bi izbjegla uništenje, Ukrajina je izgradila opsežnu mrežu improviziranih uzletno-sletnih staza širom zemlje.

Na ovim udaljenim pistama, avioni se mogu napuniti gorivom i opremiti oružjem.

Ponestaje aviona

Britanske kraljevske zračne snage procjenjuju da je Ukrajina izgubila 68 aviona od početka rata – 22 posto svog inventara.

Transferi starih sovjetskih aviona iz susjednih zemalja djelomično su popunili prazninu, ali borbenim avionima često su bili potrebni veliki remonti prije nego što ponovno mogu letjeti.

Ruske zračne snage iskoristile su svoju nadmoć u protuzračnoj odbrani i bile su sve efikasnije u zaustavljanju ukrajinskih zračnih napada.

Na svakih 15 ukrajinskih aviona dolazi 100 ruskih aviona.

Ukrajinska vojska trenutno se probija kroz opsežne ruske odbrambene barijere u kontraofanzivi na jugu, u kojoj je bilo mnogo borbi sa malo napretka.

Ovo je znatno otežano jer ukrajinske snage nisu bile u mogućnosti pokrenuti zračne napade i kontrolirati nebo iznad sebe. Svjedočanstva ukrajinskih vojnika na terenu pokazuju da se najviše boje velikih precizno navođenih bombi koje bacaju ruski avioni sa smrtonosnim učinkom.

Ubacivanje nekoliko desetaka svestranih, sposobnih mlažnjaka dugoročno bi pomoglo Ukrajini i omogućilo joj preuzimanje inicijative, pokretanje zračnih napada i podršku napredovanju trupa na terenu.

Avionima F-16 će trebati mjeseci da stignu i polako će ulaziti u upotrebu. Kada se pojave, ovim će letjelicama trebati i velika posada na zemlji da ih zadrži u zraku.

Bit će potreban još jedan dugačak globalni opskrbni lanac kako bi se ukrajinske zračne snage opskrbljivale rezervnim dijelovima i oružjem potrebnim da bi avioni nastavili letjeti.

Avion možda neće stići na vrijeme da napravi razliku u trenutnoj protuofanzivi, jer je Ukrajina prisiljena osloniti se na rakete dugog dometa i napade bespilotnim letjelicama kako bi uništila ciljeve daleko iza prvih linija.

Izvor: Al Jazeera