Iran predstavio hipersoničnu balističku raketu

Hipersonični projektili mogu letjeti najmanje pet puta brže od brzine zvuka i na složenoj putanji, što ih čini teškim za presretanje.

Iran je u maju lansirao novu balističku raketu zemlja-zemlja četvrte generacije pod nazivom Khaibar s dometom od 2.000 kilometara (Reuters)

Iran je u utorak predstavio ono što su zvaničnici opisali kao svoju prvu hipersoničnu balističku raketu domaće proizvodnje, izvijestila je novinska agencija IRNA, što će vjerovatno pojačati zabrinutost Zapada u pogledu raketnih sposobnosti Teherana.

Državni mediji objavili su slike projektila po imenu Fattah na ceremoniji kojoj su prisustvovali predsjednik Ebrahim Rahisi i najviši zapovjednici iranske elitne Revolucionarne garde.

Hipersonični projektili mogu letjeti najmanje pet puta brže od brzine zvuka i na složenoj putanji, što ih čini teškim za presretanje, prenosi Reuters.

Može zaobići izraelsku ‘Željeznu kupolu’

Državna televizija izvijestila je da projektil Fattah može gađati “neprijateljske napredne proturaketne sisteme i da je veliki generacijski skok u području projektila”.

“Može zaobići najnaprednije protubalističke raketne sisteme Sjedinjenih Američkih Država i cionističkog režima, uključujući izraelsku ‘Željeznu kupolu'”, prema državnoj televiziji.

Unatoč protivljenju SAD-a i Evrope, Islamska Republika je saopćila da će i dalje razvijati svoj program odbrambenih projektila.

SAD je ranije upozorio da bi Rusija mogla kupiti iranske projektile za upotrebu u Ukrajini, dok postoje izvještaji da Kremlj već koristi dronove iranske proizvodnje.

Izvor: Agencije