Vojni stručnjak: Prednosti koje imaju palestinski borci u Gazi

Palestinski borci u Pojasu Gaze mogu napraviti pomak zahvaljujući vještinama i sposobnosti da iskoriste teren, zgrade i ruševine, kaže general Fayez al-Duwairi.

Palestinski borac iz oružanog krila Hamasa snimljen 19. jula 2023. (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

Vojni i strateški stručnjak, general-major Fayez al-Duwairi, umanjio je važnost izjava glasnogovornika izraelske okupatorske vojske Daniela Hagarija o tome da je ratna avijacija Izraela u stanju bombardirati bilo koje područje na Bliskom istoku.

Al-Duwairi smatra da Hagari pretjeruje i kada govori o uništavanju tunela Islamskog pokreta otpora Hamas.

Ako je to tako, pita Al-Duwairi u vojnoj analizi tokom gostovanja na Al Jazeeri, zašto su onda Sjedinjene Američke Države i zapadne zemlje požurili u Izrael kako bi ojačali njegovu poziciju i eliminirale fobiju od Hamasa, nakon operacije “Potop Al-Aksa” koju su izvele Brigade Al-Qassam, vojni ogranak Hamasa?

‘Gaza je grad iznad grada’

Istakao je da izraelske kopnene snage nakon 11 dana borbi nisu uspjele ostvariti napredak na terenu unutar Pojasa Gaze, izuzev na manjem području u nekoliko ulica, s obzirom na žestok otpor palestinskih frakcija u Gazi na koji nailaze.

Povodom izjava izraelske vojske da provode intenzivne aktivnosti na uništavanju tunela u Gazi, Al-Duwairi je rekao da je to tačno ako govorimo o određenom postotku tih tunela.

Kaže kako nema tačnih podataka o broju ovih tunela i njihovoj vrsti, jer je “Gaza grad iznad grada”, prema njegovom opisu.

Ako su tvrdnje Izraela o uništavanju tunela tačne, pita Al-Duwairi, “zašto borci i dalje izlaze iz tunela? Zašto se nastavlja ispaljivanje raketa prema izraelskim gradovima i naseljima?“

Naglašava da postoje različite vrste tunela, od kojih su neki defanzivni, a drugi ofanzivni, a tu si i tuneli za sastanke, skladištenje i drugo.

Što se tiče minobacačkih granata, vojni stručnjak je otkrio da su one efikasne protiv pješadije, tačaka na kojima su grupirane snage i protiv lakih oklopnih vozila, ali da nisu efikasne protiv tenka Merkava, koji je dobio dodatno pojačanje oklopa sa gornje strane prije ulaska u Gazu.

‘Crne kutije na nepoznatom mjestu’

Na pitanje postoji li razlika u kopnenim operacijama danju i noću, Al-Duwairi je objasnio da okupatorska vojska ima prednost zbog tehnologije noćnog vida i senzora, ali da se palestinski borci, zahvaljujući vještinama i sposobnosti da iskoriste teren, zgrade i ruševine, mogu kretati u takvim okolnostima i napraviti pomak.

Dodao je da se izraelska okupatorska vojska bori protiv “crne kutije na nepoznatom mjestu“, koja liči na “duha“, osvrnuvši se na niz prednosti koje imaju palestinski borci u Gazi.

Izvor: Al Jazeera