UN: Sjevernokorejska lansiranja raketa su velika prijetnja

Pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Khaled Khiari kaže da lansiranja raketa predstavljaju veliki rizik za civilnu avijaciju i pomorski saobraćaj.

Pjongjang kaže da će nastaviti koristiti svoja 'suverena prava, uključujući lansiranje satelita' (AFP)

Pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Khaled Khiari izjavio je da sjevernokorejska lansiranja raketa predstavljaju veliki rizik za civilnu avijaciju i pomorski saobraćaj.

Na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a rekao je da Sjeverna Koreja, iako je poslala obavještenje japanskoj obalskoj straži prije lansiranja, nije obavijestila Međunarodnu pomorsku organizaciju, Međunarodnu organizaciju civilne avijacije i Međunarodnu uniju za telekomunikacije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Američka ambasadorica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield rekla je da Sjeverna Koreja “bez stida pokušava unaprijediti svoje sisteme za nuklearno oružje testiranjem tehnologije balističkih raketa”.

‘Kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a’

“To je jasno kršenje rezolucija ovog Vijeća [sigurnosti UN-a]. Riječ je o nepromišljenom i nezakonitom ponašanju, koje ugrožava sve susjede Sjeverne Koreje i države članice”, dodala je ona.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje saopćilo je ranije da je cilj lansiranja rakete nadgledanje Sjedinjenih Američkih Države i njihovih saveznika.

Iz Pjongjanga su poručili da će nastaviti koristiti svoja “suverena prava, uključujući lansiranje satelita”.

Izvor: Agencije