Ehud Barak priznaje da je Izrael iskopao tunele ispod bolnice Al-Shifa

Bivši premijer priznao je da je Izrael napravio skloništa i iskopao tunele ispod bolnice Al-Shifa prije 40 ili 50 godina.

Ehud Barak je rekao da je dugi niz godina poznato da se ispod bolnice Al-Shifa nalaze skloništa koja su izgradili Izraelci (Getty)

Bivši izraelski premijer Ehud Barak priznao je na američkom kanalu CNN da je Izrael napravio skloništa i iskopao tunele ispod bolnice Al-Shifa prije 40 ili 50 godina.

Ovaj odgovor uslijedio je nakon pitanja novinarke Christiane Amanpour u vezi s tvrdnjama Izraela da se ispod bolnice Al-Shifa nalazi sjedište Hamasa.

Barak je rekao da je već dugi niz godina poznato da se ispod ove bolnice nalaze skloništa koja su izgradili Izraelci, a koja su sada sjedište Hamasa.

Ukrštavanje nekoliko tunela dio je tog sistema, dodao je Barak.

Amanpour je na to upitala: “Kažete da su ovo mjesto izgradili izraelski inženjeri?”

“Pomogli smo u izgradnji ovih skloništa prije vjerovatno 40 ili 50 godina [tokom perioda kada je okupacija kontrolirala Pojas Gaze], kako bismo bolnici obezbijedili više prostora za operacije unutar ograničenog kampusa“, odgovorio je Barak.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u ponedjeljak objavila da su njeni timovi vidjeli samo civile u bolnici Al-Shifa u Gazi te da nema nikakvog dokaza da ju je Hamas koristio kao vojni štab.

Opsada i upad

Hamas je izjavio da su neistinite i obmanjujuće izjave izraelske okupacione vojske o korištenju kompleksa Al-Shifa za zatvaranje izraelskih zarobljenika.

Ove izjave imaju za cilj prekriti vojni neuspjeh okupacione vojske, rekao je Hamas u saopćenju koje je izdao u nedjelju, kao odgovor portparolu izraelske vojske.

Nakon nekoliko dana opsade medicinskog kompleksa Al-Shifa, izraelska vojska je prošle srijede ranom zorom izvršila raciju u kompleksu, u kojem se nalazi hiljade civila raseljenih iz svojih domova i stotine ranjenih tokom izraelskog bombardiranja Pojasa Gaze.

Izraelska vojska već 46 dana vodi razoran rat u Gazi, koji je rezultirao s više od 13.300 poginulih (među kojima je više od 5.600 djece i 3.550 žena) i više od 31.000 ranjenih (od kojih su 75 posto djeca i žene), prema podacima vladinog ureda za medije u Gazi.

Izvor: Agencije