Le Temps: Izraelu je teško da uvjeri svijet u svoju priču o bolnici Al-Shifa

Vojni analitičar Jean-Marc Rickli iz Centra za sigurnosnu politiku u Ženevi poziva na oprez i tvrdi da se Izrael suočava sa poteškoćama u uvjeravanju.

Izrael je upao u bolnicu Al-Shifa, tvrdeći da se ispod nje nalazi sjedište Hamasa, što nije uspio dokazati (Al Jazeera)

Švicarski list Le Temps navodi da Izrael od početka svoje operacije u okolini bolnice Al-Shifa u Gazi redovno objavljuje fotografije i videosnimke kako bi dokazao da je Hamas tu smješten, ali vojni analitičar Jean-Marc Rickli iz Centra za sigurnosnu politiku u Ženevi poziva na oprez i tvrdi da se Izrael suočava sa poteškoćama u uvjeravanju, naročito u sumnjivoj atmosferi koja trenutno vlada.

Iako je Izrael objavio, kako kaže, snimak nadzornih kamera u bolnici od 7. oktobra, na kojem se vide članovi Islamskog pokreta otpora (Hamas) kako prevoze dva taoca, Nepalca i Tajlanđanina, u Al-Shifi, te tvrdi da je Hamas iskopao tunel dužine 55 i dubine 10 metara ispod bolnice, ovo se ne smatra dokazom.

„Ovaj kanal (ili tunel) ostaje krajnje misteriozan, a slike koje je objavila izraelska vojska pokazuju tunel koji vodi do vrata, ali ne znamo šta se nalazi iza njih“, kazao je Jean-Marc Rickli.

To ne znači da pod bolnicom nema ničega, kako piše Le Temp u izvještaju Aline Jaccottet, ali „do sada nismo vidjeli komandni centar o kojem Izraelci toliko pričaju“. Stoga, nemamo ništa osim snimaka torbi sa puškama i granatama objavljenih od strane vojske.

U izvještaju se dodaje: „U međunarodnom pravu, ko god napadne zaštićenu zonu, kao što su bolnice, pod izgovorom da je neprijatelj koristi za svoje operacije, mora dokazati da je njegova akcija legitimna“, objašnjava stručnjak, koji je ocijenio da dokazi koje je Izrael pružio o bolnici Al-Shifa nisu konačni.

Srednji put

Vojni analitičar smatra da Izrael nije izabrao metodu intervencije američkih marinaca 1993. u Mogadišu, kada su se borili u gradu, niti metodu Rusa u uništavanju Mariupolja, već je izabrao srednji put, što je taktika „obrnutog urbanog inženjeringa“, oslobođen ograničenja gradskog planiranja kroz uništavanje zgrada da bi se rekonstruisali koridori oko njih, pitajući se da li će ova strategija biti efikasna.

Ukazao je da je izazov sa kojim se Izrael suočava nastojanje da dokaže ispravnost svojih postupaka i da „što više kasne sa izlaganjem dokaza, sumnja je sve veća“. To će utjecati i na sudbinu zarobljenika, naročito jer je ministar Benny Gantz rekao njihovim porodicama da „Izrael ima decenije da uništi Hamas, ali nema toliko vremena da vrati ljude u njihove domove“.

Jean-Marc Rickli je postavio pitanje šta će Izrael učiniti na jugu Gaze „nakon što je natjerao civile da se tamo odsele“. Hoće li  ih ponovo natjerati da se sklone na sjever, radeći na jugu isto što su uradili na sjeveru?

Naglasio je da je zapadna podrška Izraelu brzo opala jer je Hamas nastojao stvoriti narativ o nesrazmjernoj upotrebi sile.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada