Ukrajinski komandant: Rat prelazi u iscrpljivanje, vojska treba nove kapacitete

General Zalužnji smatra da Ukrajina mora efikasnije uništavati rusku artiljeriju i osmisliti bolju tehnologiju za probijanje ruskih minskih odbrambenih linija.

Ukrajinski vrhovni vojni komadant, general Valerij Zalužnji je rekao da rat s Rusijom prelazi u novu fazu statičnih i iscrpljujućih borbi
Kijev strahuje da Moskva planira pokrenuti kampanju zračnih napada kako bi onesposobila električnu mrežu (Reuters)

Ukrajinski vrhovni vojni komandant, general Valerij Zalužnji je rekao da rat s Rusijom prelazi u novu fazu statičnih i iscrpljujućih borbi, koja bi, kako je upozorio, mogla koristiti Moskvi i omogućiti joj da obnovi svoju vojnu moć.

U intervjuu za The Economist Zalužnji je kazao da su ukrajinskoj vojsci potrebni ključni novi vojni kapaciteti i tehnologija, pri čemu je najvažnije zračno vojno pojačanje da bi izašla iz nove faze rata, koji je ušao u 21. mjesec.

Intervju koji je dao za ugledni časopis objavljen je nakon gotovo pet mjeseci velike ukrajinske protuofanzive, kojom ukrajinska vojska nije uspjela ostvariti značajniji prodor prema gusto miniranim ruskim odbrambenim linijama niti postići očekivano usporavanje borbi pred zimu.

S obzirom na to da su ruske trupe krenule u ofanzivu u dijelovima na istoku zemlje, Kijev strahuje da Moskva planira pokrenuti kampanju zračnih napada kako bi onesposobila električnu mrežu, što bi usred zime ostavilo milione stanovnika u mraku i bez grijanja.

Zalužnji smatra da Ukrajina mora efikasnije uništavati rusku artiljeriju i osmisliti bolju tehnologiju za probijanje ruskih minskih odbrambenih linija, prenijela je Hina.

Nedovoljne količine zapadnog oružja

Dodao je kako su se zapadne zalihe oružja pokazale nedovoljnima s obzirom na dugačka ruska minska polja. Ona se na nekim područjima protežu i na 20 kilometra.

Oštrim je riječima opisao opasnost od faze iscrpljujućih borbi: “Ovo će koristiti Rusiji. Omogućit će joj da obnovi svoju vojnu moć, na kraju prijeteći ukrajinskim oružanim snagama i samoj državi.”

Rekao je da je za Ukrajinu prioritet pojačanje rezervnih snaga, premda Ukrajinci posjeduju ograničene kapacitete za njihovu obuku unutar zemlje.

“Pokušavamo riješiti te probleme. Uvodimo jedinstvenu evidenciju vojnih obveznika, a moramo proširiti i kategoriju građana koju ćemo moći pozvati na obuku ili mobilizaciju”, rekao je Zalužnji.

Izvor: Agencije