Rumunija otvorila centar za obuku pilota za avione F-16

Centar bi već iduće godine mogao početi obučavati ukrajinske pilote, rekao je nizozemski pukovnik Olivier Bok.

Nizozemska ministrica odbrane Kajsa Ollongren kaže da će nizozemska pošiljka aviona F-16 Ukrajini zavisi od priprema ukrajinske strane (Reuters)
Ministrica odbrane Kajsa Ollongren kaže da Nizozemska pošiljka aviona F-16 Kijevu zavisi od priprema ukrajinske strane (Reuters)

Rumunija, članica NATO-a, otvorila je međunarodni centar za obuku pilota iz savezničkih zemalja za upravljanje borbenim avionima F-16 (EFTC), koji će biti otvoren svim saveznicima i partnerima, uključujući Ukrajini tokom rata protiv Rusije.

Rumunija dijeli 650 kilometara dugu granicu s Ukrajinom, a tamošnji joj se sukob približio nakon što je Moskva u više navrata napala ukrajinske luke preko Dunava, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Bukurešt je prošle godine odlučio od Norveške kupiti 32 polovna borbena mlazna aviona F-16, koje proizvodi američka kompanija Lockheed Martin, nakon što je 2016. godine od Portugala kupio 17 primjeraka

Također, Rumunija namjerava potrošiti 6,5 milijardi dolara kako bi nakon 2030. godine kupila 32 nova aviona F-35.

EFTC je otvoren u bazi rumunske ratne avijacije blizu jugoistočnog grada Fetesti, koristi avione F-16 koje je osigurala Nizozemska, dok podršku pri obuci pruža kompanija Lockheed Martin s partnerima.

Podrška Ukrajini u ratu protiv Rusije

Centar bi već iduće godine mogao početi obučavati ukrajinske pilote, rekao je nizozemski pukovnik Olivier Bok.

“Namjera je, također, obučavati ukrajinske pilote”, kazao je on, dodavši da rumunski dužnosnici još nisu odredili vremenski okvir, ali obuka bi mogla krenuti “početkom iduće godine”.

Sjedinjene Američke Države su u augustu odobrile prodaju danskih i nizozemskih aviona F-16 Ukrajini radi odbrane od ruskih napadača čim obuka pilota bude dovršena.

Ukrajina aktivno traži avione F-16 kako bi se oduprla ruskoj zračnoj nadmoći.

“Zaista vidim njihovu potrebu da nabave avione F-16”, kazao je Bok.

Premda su neki ukrajinski piloti već na obuci u Danskoj i SAD-u, Bok je rekao da im je Rumunija “bliža domovini i (ima) više-manje isti okoliš”.

Nizozemska ministrica odbrane Kajsa Ollongren, koja je bila prisutna na otvaranju centra za obuku, na pitanje o tome hoće li Nizozemska Ukrajini slati avione F-16 je rekla da to zavisi od priprema ukrajinske strane.

“Moraju imati obučene pilote, moraju imati osoblje za održavanje, moraju imati spremnu infrastrukturu, a mi se također moramo koordinirasi s našim partnerom SAD-om jer je riječ o američkoj opremi”, kazala je.

Izvor: Agencije