Infografika: F-16 – najaktivniji borbeni avion na svijetu

Tokom desetljeća proizvedeno ih je na stotine, a danas se nalaze u zračnim snagama država širom svijeta.

(Reuters/Al Jazeera)

Ukrajina s nestrpljenjem dočekala zeleno svjetlo američkog predsjednika Joea Bidena za obuku ukrajinskih pilota na F-16 avionima i opskrbu Kijeva tim letjelicama.

Zapadni i ukrajinski vojni analitičari rekli su da ukrajinske zračne snage trebaju takve moderne lovce kako bi se održivo suprotstavile ruskim avionima, koji imaju veću dubinu vatrene moći.

Borbeni avion F-16 je jednomotorni, višenamjenski mlazni avion, i može se koristiti u misijama u zraku kao i za napade na tlu.

Zračne snage SAD-a nazivaju F-16, koji je prvi put poletio 1970-ih, “relativno jeftinim oružanim sistemom visokih performansi”.

Tokom desetljeća proizvedeno ih je na stotine, a danas se nalaze u zračnim snagama država širom svijeta.

Podaci Flight Global World Air Forces-a pokazuju da ih danas u svijetu u aktivnoj službi ima više od 2.800, što ga čini najpopularnijim borbenim avionom na svijetu – čini 15 posto svjetske flote aviona.

Avioni koji bi se trebali dostaviti Ukrajini bit će vjerovatno stariji modeli koji se nalaze u zračnim snagama američkih saveznika.

Najviše ih imaju Turska (243), zatim Izrael (224) i Egipat (218).

Ukrajina je rekla da joj treba oko 200 ovakvih aviona.

Duga obuka za održavanje aviona

Iako je velika prednost ovih aviona njihova pouzdanost i dostupnost rezervnih dijelova, mana može biti to što obuka osoblja za održavanje ovih aviona može trajati i duže od obuke pilota koji će ih letjeti, kažu stručnjaci.

Obuka osoblja „može trajati mjesecima ili godinama, u zavisnosti od željenog nivoa stručnosti,“ stoji u izvještaju Kongresne službe za istraživanje iz marta ove godine. Na jedan sat leta treba odvojiti 16 sati održavanja, navodi se u izvještaju.

Izvor: Al Jazeera