Biden poručio da SAD ‘drži svijet na okupu’ i osudio Putina i Hamas

Predsjednik Biden je najavio da će od Kongresa tražiti dodatnih 100 milijardi dolara za pomoć Ukrajini i Izraelu.

Biden se obratio naciji tek drugi put otkada je postao predsjednik (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden iskoristio je rijetko obraćanje iz Ovalnog ureda kako bi zagovarao američku pomoć Izraelu i Ukrajini. Ukazao je na mračnu viziju onoga što bi se moglo dogoditi ako ta pomoć, zajedno s većom američkom predanošću obrani demokracije, ne bude isporučena.

“Povijest nas je naučila, kada teroristi ne plate cijenu za svoj teror, kada diktatori ne plate cijenu za agresiju, onda oni uzrokuju još više kaosa, smrti i razaranja. Ako ne plate tu cijenu oni se neće zaustaviti, dok će prijetnje po Ameriku i svijet rasti”, rekao je Biden.

Bidenov govor uslijedio je dan nakon što se vratio s putovanja u Izrael kako bi se solidarizirao s dugogodišnjim saveznikom. Uoči onoga što bi moglo biti eskalacija nasilja na Bliskom istoku, Biden je jasno rekao da, dok ruski predsjednik Vladimir Putin i Hamas “predstavljaju različite prijetnje”, oboje žele “potpuno uništiti susjedne demokracije”.

Dodatnih 100 milijardi za Ukrajinu i Izrael

Biden je zbivanja u Izraelu povezao s invazijom na Ukrajinu, pokušavajući oživjeti sve slabiju kongresnu potporu Kijevu u ratu koji traje više od godinu i pol.

Argumentirao je zašto su dva sukoba, na dvije strane zemaljske kugle, toliko važna po američku nacionalnu sigurnost naglašavajući potrebu za borbom protiv jačanja autoritarizama.

Predsjednik Biden je najavio da će od Kongresa tražiti dodatnih 100 milijardi dolara za pomoć Ukrajini i Izraelu.

“To je pametno ulaganje koje će narednim generacijama pružiti sigurnost. Pomozite nam da američke trupe držimo podalje od opasnosti. Pomozite nam da izgradimo svijet koji je sigurniji, mirniji i napredniji za našu djecu i unuke”, rekao je Biden.

No, posve je sigurno da će se američki predsjednik morati boriti s ideološkim razlikama u Kongresu ako zatraži zajedno pomoć za Izrael i Ukrajinu.

Ponovio da Izrael nije odgovoran za napad na bolnicu

Postoji široka potpora financiranju Izraela, ali manji broj glasnih republikanaca počeo je odbijati slanje dodatne pomoći Ukrajini. Osiguravanje novih sredstava moglo bi se zakomplicirati političkom paralizom koja je zahvatila Kongres. Zastupnički dom koji kontroliraju republikanci već je tjednima bez predsjedavajućeg, što onemogućuje donošenje bilo kakvog zakona, uključujući pomoć za koju je Izrael rekao da mu je hitno potrebna.

Predsjednik Biden je u svom obraćanju naciji izrazio žaljenje za izgubljenim palestinskim životima, dva dana nakon eksplozije u bolnici u Gazi i masakra nad civilima. Ponovio je da Izrael nije odgovoran za eksploziju. Naglasio je da ljudi u Gazi očajnički trebaju hranu, vodu i lijekove te da Sjedinjene Države osiguravaju humanitarnu pomoć u vrijednosti od 100 milijuna dolara za stanovnike Gaze.

Njegovo priznanje o veličini tragedije koja je pogodila Palestince dolazi usred kritika od strane najviših arapsko-američkih i muslimanskih čelnika o stavovima Bijele kuće tijekom krize.

Osuda antisemitizma i islamofobije

Predsjednik je također govorio o ubojstvu Wadea Al-Fayoumea, 6-godišnjeg palestinsko-američkog dječaka koji je bio 26 puta izboden na smrt samo zato jer je musliman. Ubojica je američki Židov.

“Ne možemo stajati po strani i šutjeti kada se ovako nešto dogodi”, rekao je Biden. “Moramo bez dvoumljenja osuditi antisemitizam. Također moramo bez dvoumljenja osuditi islamofobiju. I svima koji ste u boli, želim da znate da vidim vašu bol. I želim vam reći ovo: svi ste vi Amerikanci.”

Nakon obraćanja naciji u Ovalnom uredu predsjednik i prva dama razgovarali su s ocem Wadea Alfayoumija, kao i s Wadeinovim ujakom. Izrazili su najdublju sućut obitelji Alfayoumi uz molitve da se Wadeidova majka, Hannan Shahin, koja je ranjena u istom napadu, potpuno oporavi. Predsjednik Biden i prva dama su rekli da će se nastaviti boriti protiv antipalestinske, antiarapske i antimuslimanske mržnje i nasilja.

Strah od eskalacije

Sinoćnje obraćanje je bilo tek drugo Bidenovo obraćanje naciji otkada je postao predsjednik. U lipnju je govorio o dvostranačkom sporazumu kako bi se izbjeglo neplaćanje državnog duga.

Biden je zadužio Izrael, jer je čvrsto stao uz tu zemlju. No, njegov put u Izrael bio je praćen sukobima u regiji. Summit u Amanu na kojem su trebali sudjelovati jordanski, palestinski i egipatski čelnici otkazan je nakon eksplozije u bolnici u Gazi.

I dok je Biden još bio na terenu u Tel Avivu, prosvjedi diljem regije dramatično su eskalirali, uključujući prosvjede kod američkog veleposlanstva u Bejrutu, glavnom gradu Libanona. Američki dužnosnici izrazili su duboko uvjerenje da bi nemiri u regiji mogli eksplodirati kada Izrael započne svoju, naizgled, neizbježnu kopnenu operaciju u Gazi.

Na mnogo načina, Bidenova sveobuhvatna poruka u sinoćnjem obraćanju govorila je o borbi između demokracije i autokracije: “Američko liderstvo je ono što drži svijet na okupu”, rekao je. “Naši savezi su ono što nas čini sigurnima, a naše vrijednosti su ono što nas čini partnerom s kojim druge nacije žele raditi.”

Izvor: Al Jazeera