Xi Jinping: Projekat ‘Pojas i put’ ide u dobrom smjeru

Kina je uložila milijarde dolara u infrastrukturu i kredite brojnim državama globalnog juga, centralne Azije ali i dijelova Evrope.

Kineski predsjednik Xi Jinping je kritikovao SAD i zemlje u Evropi koje ne učestvuju u projektu 'Pojas i put' poznat i kao novi 'Put svile' (Reuters)
Kineski predsjednik kritizirao je SAD i evropske zemlje koje ne učestvuju u projektu poznatom i kao novi 'Put svile' (Reuters)

Veliki kineski infrastrukturni projekat poznat kao “Pojas i put” ide u “dobrom smjeru” unatoč međunarodnim napetostima i sukobima, izjavio je u srijedu kineski predsjednik Xi Jinping.

Projekat ide u “dobrom smjeru prema naprijed”, rekao je on u Pekingu otvarajući treću konferenciju “Pojas i put”, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Xi je dodao da zemlje u razvoju imaju koristi od projekta pokrenutog prije deset godina.

“U svijetu se događaju historijske promjene”, istaknuo je.

Među čelnicima više od 140 zemalja u Pekingu je i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je stigao u utorak.

Xi je kritizirao SAD i evropske zemlje koje ne učestvuju u projektu, ali su uvele sankcije Kini ili istražuju kineske proizvode.

Napustili dvoranu dok je govorio Putin

Kina neće učestvovati u ideološkim sukobima, geopolitičkim igrama i sukobima putem blokovskih politika, rekao je.

Putin, koji je govorio nakon Xija, pohvalio je “Pojas i put”, rekavši da je sudjelovanje Rusije pridonijelo pronalaženju zajedničkih rješenja ključnih regionalnih pitanja.

Predstavnici nekih zapadnih zemalja izašli su iz dvorane dok je govorio Putin.

Kroz “Pojas i put”, poznat i kao novi “Put svile”, Kina je uložila milijarde dolara u infrastrukturu i kredite brojnim državama globalnog juga, centralne Azije ali i dijelova Evrope.

Projekti se često finansiraju jeftinim kreditima kineskih banaka, pa kritičari upozoravaju da neke zemlje postaju previše ovisne o Pekingu.

Izvor: Agencije