Ograničenje cijene nafte uzima mali dio ratne zarade Rusije

Ograničenja zemalja G7 i EU-a Rusiju koštaju oko 160 miliona eura dnevno, ali Kremlj i dalje uspijeva finansirati rat od prihoda prikupljenih prodajom nafte.

Brojke pokazuju da Rusija i dalje uzima 640 miliona eura dnevno od fosilnih goriva (EPA)

Ograničenje cijena i embargo Evropske unije na većinu ruske nafte smanjili su prihode Moskve od fosilnih goriva, ali Kremlj i dalje zarađuje značajan novac za finansiranje svog rata u Ukrajini jer je ograničenje od 60 dolara po barelu bilo “previše blago”, rekli su danas analitičari.

Kombinacija ograničenja Grupe sedam velikih demokratija i zabrane EU koštaju Rusiju oko 160 miliona eura dnevno, saopštio je Centar za istraživanje energije i čistog zraka iz Helsinkija u studiji prvih sedmica sankcija koje su stupile na snagu 5. decembra, piše AP a prenosi agencija Beta.

Brojke pokazuju da Rusija i dalje uzima 640 miliona eura dnevno od fosilnih goriva, što je pad sa milijardu eura dnevno od marta do maja 2022, neposredno pošto je napala Ukrajinu 24. februara, piše američka agencija.

Rusija bi izgubila dodatnih 120 miliona dnevno počevši od 5. februara, ako bi EU zabranila uvoz rafiniranih naftnih derivata kao što je dizel gorivo, za koje je Rusija glavni snabdjevač. To bi do februara smanjilo zaradu Moskve na 520 miliona eura dnevno.

Zapad traži način kako da Rusiji smanji prihode

Zapadne vlade su se borile da nađu način da smanje prihod od fosilnih goriva koji je glavni izvor finansiranja budžeta ruske vlade i njenog rata protiv Ukrajine. Prve sankcije uglavnom su izbjegavale blokiranje isporuke nafte i prirodnog gasa jer je Evropska unija bila u velikoj mjeri zavisna od ruskih fosilnih goriva da bi vodila svoju ekonomiju i zato što su naglo veće cijene energije na početku rata pomogle veliki skok inflacije u Evropi i SAD-u.

Grupa sedam velikih demokratskih zemalja smislila je gornju granicu cijena kao rješenje da spriječi da ruska nafta teče u druge dijelove svijeta i izbjegne naglo veće cijene energenata, a da i dalje smanjuje prihode Kremlja.

Ograničenje se sprovodi tako što se osiguravajućim kompanijama, uglavnom sa sjedištem na Zapadu, zabranjuje osiguravanje isporuka ruske nafte po cijeni iznad gornje granice. Naftni embargo EU-a blokira većinu ruske nafte koja dolazi brodovima-tankerima.

Smanjenje gornje granice moglo bi da ima nepredvidive efekte jer je predsjednik Vladimir Putin rekao da Rusija neće prodavati naftu zemljama koje poštuju ograničenje, ali se ta prijetnja nije ostvarila jer je granica iznad tržišne cijene.

Izvor: Agencije