Sve više gradova pod opsadom i raketama: Ukrajinci bez struje, vode i hrane

Ruske snage nastavljaju ofanzivu, dok je Vijeće sigurnosti UN-a oštro osudilo napad na nuklearnu elektranu.

Ruska invazija na Ukrajinu nastavljena je nesmanjenim intenzitetom (Reuters)
  • Sazvana sjednica Vijeća sigurnosti UN-a zbog ruskog napada na nuklernu elektranu Zaporožje.
  • Ruske vojne snage zauzele su nuklearnu elektranu u Zaporožju, na jugoistoku Ukrajine, objavile su lokalne vlasti.
  • Nakon intervencije vatrogasaca, ukrajinske vlasti su saopćile da je nuklearna sigurnost elektrane zagarantirana.
  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Moskvu da provodi “nuklearni teror” i da želi “ponoviti” katastrofu u Černobilu.
  • Britanski premijer Boris Johnson kaže da postupanje ruskog predsjednika Vladimira Putina može ugroziti sigurnost “čitave Evrope”.
  • Rusija blokira Facebook i ograničava Twitter, a za ‘lažno izvještavanje’ propisuje kaznu i do 15 godina zatvora.

Ovo su posljednje vijesti iz Ukrajine:


Rusija: Za ‘lažno izvještavanje’ i do 15 godina zatvora

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je prijedlog zakona kojim se uvodi zatvorska kazna do 15 godina za širenje informacija protiv pozicije ruske vlade u ratu u Ukrajini.

Prijedlog zakona kriminalizira namjerno širenje onoga što Rusija smatra “lažnim izvještavanjem” o ratu, i brzo su ga usvojila oba doma parlamenta.

Ruske vlasti u više su navrata osuđivale izvještaje o ruskim vojnim nazadovanjima i o pogibijama civila u Ukrajini kao “lažne izvještaje”.

Državni mediji nazivaju rusku invaziju na Ukrajinu kao “specijalnu vojnu operaciju” umjesto “rat” ili “invazija”.

Zakon predviđa kazne do tri godine zatvora ili globe zbog širenja onoga što vlasti smatraju lažnom viješću o vojsci, ali je maksimalna kazna povišena na 15 godina zbog onoga što vlasti smatraju da vodi do “teških posljedica”, prenosi AP.


Pejčinović Burić: Rusija rizikuje izbacivanje iz Vijeća Evrope

Među zemljama članicama Vijeća Evrope jača ideja da se Rusija isključi iz te organizacije, nakon što je poslije početka invazije na Ukrajinu suspendovana, rekla je generalna sekretarica VE-a.

„Danas je sve više glasova koji zahtijevaju da sljedeći korak bude izbacivanje Ruske Federacije“, rekla je Marija Pejčinović Burić za agenciju AFP.


Rusija ograničila pristup i Twitteru

Rusija je nakon Facebooka, ograničila i pristup društvenoj mreži Twitter, prenijeli su ruski mediji.

Kako je navelo rusko regulatorno tijelo za komunikacije Roskomnadzor, pristup toj društvenoj mreži je ograničen na osnovu zahtjeva Tužilaštva.

Nešto ranije, Roskomnadzor je saopštio da je blokirao društvenu mrežu Facebook kompanije Meta platforms, kao odgovor na ograničenja u pristupu ruskim medijima na ovoj platformi.


Hitna sjednica Vijeća sigurnosti nakon napada na nuklearnu elektranu Zaporižja

Rusko ministarstvo odbrane za požar u nuklearnoj elektrani optužilo je, kako su rekli, “monstruozni napad” ukrajinskih sabotera i rekli da je elektrana pod kontrolom ruskih snaga.

Iz Washingtona se javio Ivica Puljić.


Skup podrške Rusiji u Beogradu

Građani koji su se odazvali pozivu “Narodne patrole” održali su u Beogradu protest u znak podrške Rusiji, kao odgovor na to što je Srbija na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) osudila invaziju Rusije na Ukrajinu i poručili da je ruski predsjednik Vladimir Putin “najhrabriji državnik na svetu i najveći branilac slobode čovečanstva”.


Bivši zvaničnik IAEA-a: Još nije jasno je li elektrana sigurna

U izjavi za Al Jazeeru iz Beča, bivši zvaničnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) rekao je da još nije jasno da li je nuklearna elektrana u Zaporožju sigurna.

„Ne možemo to reći, naročito jer operatori u centrali rade dok ruski vojnici drže uperene puške u njih“, rekao je Tariq Rauf.

„Prema inspektoru nuklearnog regulatora u Ukrajini, koji je odgovoran za siguran rad nuklearnih elektrana, mnogo operatera radi u dugim smjenama bez odmora“, dodao je.

„Zato možda nisu u poziciji da adekvatno prate kontrolnu sobu i reaktor“.


Sve više ukrajinskih gradova pod opsadom

Sve više gradova u Ukrajini dolazi pod opsadu, raketirano je svakodnevno, nemaju struju, vodu, hranu, grijanje, lijekove, osnovne životne potrepštine.

Iz Lavova se za Al Jazeeru javio Saša Delić.


Rusija blokirala Facebook

Ruski regulator za komunikacije objavio je da je blokirao Facebook, u odgovoru na, kako kažu, restrikcije pristupa ruskim medijima na toj platformi.

Roskomnadzor tvrdi da je bilo 26 slučajeva diskriminacije ruskih medija na Facebooku od oktobra 2020., dok je na platformi ograničen pristup državnim medijima poput RT-a ili agencije RIA, prenio je Reuters.

(Reuters)

Ukrajinski ambasador pri UN-u: Rusija vrši ratne zločine

Sergej Kislicja, ukrajinski ambasador pri Ujedinjenim nacijama, optužio je Rusiju za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

„Rusija je pribjegla ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti. Rusija ih čak i ne pokušava sakriti”, rekao je.

„Stambene zone ukrajinskih gradova i sela širom zemlje su uništena ruskim bombama, granatama i projektilima. Miroljubivi civili se ubijaju, a infrastruktura je oštećena“.

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda je ove sedmice pokrenuo istragu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini od 2013. godine.

(EPA)

Reporter Al Jazeere: Mariupolj u klasičnom stanju opsade

Al Jazeerin reporter Johan Hull je, izvještavajući sa zapada Ukrajine, rekao da je lučki grad Mariupolj „potpuno okružen“ ruskim snagama.

„Odsječen je od namirnica…, grijanja, struje, kao i telekomunikacija“, rekao je Hull u javljaju iz Lavova.

„jako je teško dobiti sliku onoga što se dešava unutra, osim izvještaja koje slušamo o bombardovanju grada. To je klasično stanje opsade“, rekao je.

(Reuters)

Thomas-Greenfield: Svijet za dlaku izbjegao nuklearnu katastrofu

Svijet je za dlaku izbjegao nuklearnu katastrofu, kada je izbio požar tokom ruskog napada na nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini, saopštila je danas američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Thomas-Greenfield.

Ona je zatražila uvjeravanja Moskve da se takav napad više neće ponoviti.

U obraćanju na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, Thomas-Greenfield je rekla da napad ukazuje na „opasnu novu eskalaciju” u agresiji Rusije na Ukrajinu i upozorila da „neposredna opasnost” i dalje postoji, i navela podatak da su ruske trupe 32 kilometra udaljene od drugog najvećeg nuklearnog objekta u Ukrajini.

(EPA)

Vojne operacije oko nuklearnih lokacija su neprihvatljive i neodgovorne, saopštila je zamjenica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za politička i mirovna pitanja Rosemary DiCarlo na jsednici.

„Napadi na nuklearna postrojenja su u suprotnosti sa međunarodnim humanitarnim pravom. Treba uložiti sve napore kako bi se izbegao katastrofalni nuklearni incident“, poručila je DiCarlo.


Hitno zasijedanje Vijeća sigurnosti UN-a

U toku je hitno zasijedanje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, nakon ruskog napada na najveću nuklearnu centralu u Evropi.

Zvaničnici UN-a i Ukrajine tvrde da nije bilo otpuštanja radijacije u napadu na elektranu Zaporožje, te da su vatrogasci ugasili požar koji je izbio zbog ruskog napada.


Zapad sprema nove sankcije Rusiji

Iz Brisela izvještava Al Jazeerina Arduana Pribinja.


Cavusoglu: Naš zračni prostor bit će otvoren za Rusiju

Zračni prostor iznad Turske bit će otvoren za Rusiju, izjavio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu i dodao da se situacija u Ukrajini pogoršava i da se ne smije dozvoliti da eskalira.

Govoreći nakon sastanka NATO-a u Briselu, Cavusoglu je dodao da su Turska i Rusija u kontaktu na vojnom nivou kako bi se osiguralo da se turski brodovi sigurno vrate iz luka u Crnom moru.

Rekao je da Turska želi okupiti ruske i ukrajinske ministre vanjskih poslova na diplomatskom forumu u na jugu Turske sljedeće sedmice, ali da se za sada ne zna da li će moći prisustvovati.


BBC obustavio rad u Rusiji

BBC News je privremeno obustavio rad unutar Ruske Federacije dok procjenjuje posljedice novih zakona koje su usvojile ruske vlasti.

BBC News nastavit će s radom na ruskom jeziku, ali van Rusije.

„Sigurnost našeg osoblja je prioritet i nismo ih spremni izlagati riziku od krivičnog progona samo zato što rade svoj posao“, rekao je generalni direktor BBC-a Tim Davie.


Ukrajina poziva SAD i EU da zamrznu imovinu svih ruskih banaka

Guverner Ukrajinske središnje banke Kirilo Ševčenko pozvao je Sjedinjene Države i Evropsku uniju u petak da zamrznu imovinu svih ruskih banaka u njihovoj nadležnosti i spriječe im pristup svim zapadnim tržištima i bankama.

“Pozivamo vas da donesete odluku koja će pomoći međunarodnoj borbi protiv terorističkog financiranja”, rekao je Ševčenko u saopćenju.

U zasebnom pismu objavljenom na Facebooku, ukrajinski ministar financija Sergij Marčenko pozvao je zapadne banke i druge institucije, među njima Morgan Stanley, BlackRock, HSBC, Deutsche Bank, JP Morgan da prekinu veze s Rusijom i Bjelorusijom.

“Borba za demokraciju i slobodu odvija se sada. To su iste one vrijednosti koje se podudaraju s vašim obvezama da održite standarde dobrog ekološkog, socijalnog i korporativnog upravljanja”, napisao je Marčenko.

“Time vas pozivam u ime svakog Ukrajinca, molim vas da izolirate Rusku Federaciju i Republiku Bjelorusiju iz vaših operacija i da napustite ta tržišta”, navodi ministar financija.


Erdogan i Johnson razgovarali o napadu Rusije na Ukrajinu

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao je telefonom sa britanskim premijerom Borisom Johnsonom, javlja Anadolija.

Kako je saopšteno iz Direkcije za komunikacije kabineta predsjednika Turske, Erdogan i Johnson su razgovarali o regionalnim dešavanjima, posebno o napadu Rusije na Ukrajinu, te odnosima Turske i Velike Britanije.

Erdogan je istakao da Turska nastavlja poduzimati potrebne napore u cilju hitnog prekida vatre kao i okončanja ruskog napada na Ukrajinu.

Također je ponovio kako Turska očekuje iskrenu podršku njenih saveznika u okviru NATO-a u borbi protiv terorizma.


Guverner Mikolajeva: Odbijen ruski napad, slijedi kontranapad

“Odbili smo ruske snage iz grada, sačuvali smo aerodrom, sada slijedi kontranapad. U gradu nema ruskih snaga.”


Moskva zabranila proteste protiv rata u Ukrajini

Vlasti u Moskvi odbile su zahtjeve za protestima kako protivnicima ruske invazije Ukrajine, tako i pristašama ruskih vojnih snaga, a odbijanje su opravdale pandemijom korona virusa, navode u priopćenju.

Vlasti nisu otkrile ko je registrovao proteste i kojom prilikom.

Opozicijska stranka Jabloko je, međutim, oštro kritizirala invaziju Ukrajine predsjednika Vladimira Putina i najavila da će organizirati protest u Moskvi.

Protesti su zabranjeni u Moskvi već duže vrijeme zbog pandemije.

Međutim, ljudi su nedavno izišli na ulice u desecima ruskih gradova kako bi protestovali protiv rata u Ukrajini, uprkos tome što su se suočili sa hapšenjima, visokim kaznama i policijskom nasilju.

Dosad su zatvorene hiljade ljudi.

(EPA)

Deveti dan napada na Ukrajinu: Jug, sjever i istok na udaru ruske vojske

Ukrajinske snage i dalje pružaju otpor u Mariupolju, gradu koji je pod opsadom i stalnim granatiranjem.


Rusija zaustavlja izvoz đubriva

Ministarstvo industrije i trgovine Rusije zaustavilo je u petak izvoz đubriva jer su strane logističke kompanije “stvorile prepreke” za isporuku.

Ministarstvo je saopštilo da “niz stranih logističkih kompanija sabotira” isporuke ruskog đubriva zbog čega je bolje sačekati “nastavak normalnog transporta i garancija isporuke”.

Ministarstvo je upozorilo da se mineralna đubriva iz Rusije naširoko koriste u cijelom svijetu i da sprečavanje pošiljki stvara rizik od propadanja zasada i, kao rezultat, nestašice hrane za zemlje zapadne i istočne Evrope, Latinske Amerike, južne i jugoistočne Azije.

Mnoge strane kompanije prekinule su ili obustavile saradnju s Rusijom zbog rusko-ukrajinskog rata koji je počeo 24. februara.


Granatirane stambene četvrti nadomak Kijeva

Rusija pojačava napade na područja oko glavnog grada Ukrajine. Naš dopisnik je u Irpinju kod Kijeva, tek dva kilometra od fronta, gdje su meta bombardiranja stambene četvrti.


Hrvatska: Samo nekoliko dobrovoljaca u Ukrajini

Ruska nota upućena hrvatskom vojnom atašeu Rusiji zbog navodnih 200 hrvatskih plaćenika koji ratuju u Ukrajini “apsolutno je neprihvatljiva” i ondje je samo nekoliko hrvatskih dobrovoljaca, kazao je državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Frano Matošić.

“Naravno da naš vojni ataše nije prihvatio notu, apsolutno je neprihvat”, kazao je novinarima.

“Apsolutno neprihvatljiva nota”, dodao je.

Hrvatski vojni ataše u Rusiji brigadir Željko Akrap odbio je u četvrtak primiti rusku prosvjednu notu zbog, kako tvrdi Moskva, prisustva većeg broja hrvatskih “plaćenika” u Ukrajini.

(EPA)

Bjelorusija tvrdi da neće učestvovati u ruskom ratu protiv Ukrajine

Bjelorusija je u petak saopštila da ne učestvuje i da neće učestvovati u ratu Rusije protiv Ukrajine, javlja Anadolija.

Ukrajinska službena novinska agencija Ukrinform je objavila da je optužujući Zapad da pokušava gurnuti Bjelorusiju u rat, predsjednik te zemlje Aleksandar Lukašenko rekao da njegova zemlja neće učestvovati u “neprijateljstvima”.

(EPA)

Napad Rusije na Ukrajinu, koji je počeo 24. februara, izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Velika Britanija, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uvele ekonomske sankcije.

Prema podacima Agencije za izbjeglice UN-a, najmanje 1,2 miliona ljudi pobjeglo je iz Ukrajine u susjedne zemlje.

U drugom krugu mirovnih pregovora između Moskve i Kijeva u četvrtak, dogovoreno je uspostavljanje humanitarnih koridora za evakuaciju civila.


Ukrajinske nuklearne elektrane: Je li Evropa u opasnosti?

Ruski napad na najveću nuklernu elektranu u Evropi Zaporožje, izazvao je zabrinutost svijeta o mogućim posljedicama.

Koliko Ukrajina ima nuklearnih centrala, koliko reaktora, kakve su vrste i koliko su ranjivi na napade, pročitajte na linku.

(EPA)

Apel ruskih šahista Putinu za prekid rata u Ukrajini

Veliki broj ruskih velemajstora, među kojima i trenutno najbolji šahist Jan Nepomniši, uputilo je otvoreni apel ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u kojem su ga pozvali na prekid vatre i mir u Ukrajini.

Hrabri apel pojavio se na ruskoj sportskoj stranici Championat, a treba naglasiti kako je to prvi organizirani, javni poziv poznatih sportaša u svijetu, te ruskih uglednika koji su otvoreno prozvali Putina da zaustavi agresiju na Ukrajinu. Rusija je šahovska velesila i veliki igrači šaha oduvijek tamo imaju utjecajan status i popularnost.

Snažni apel ruskih šahista zapravo je i otvorena pobuna protiv moćnog Ruskog šahovskog saveza u čijem Upravnom odboru su redom vodeći ljudi Putinova režima i njegovi najbliži suradnici: Dmitrij Peskov (glasnogovornik Kremlja), Arkadij Dvorković (predsjednik Svjetske šahovske federacije), Sergej Šojgu (ruski ministar obrane), Andrej Akimov (predsjednik Uprave Gazsproma), Aleksej Kudrin (ministar financija), Sergej Sobianin (gradonačelnik Moskve), Aleksandr Hloponin (bivši zamjenik premijera ruske vlade), te ostali ruski oligarsi kao što je Genadij Nikolaević (po Forbesu 78. najbogatiji miljarder na svijetu).

Apel ruskih šahista posebno je važan u okolnostima jer svi oni i njihove obitelji uglavnom žive u Rusiji koja je uvela krajnju represiju za sve koji se usprotive i dignu glas protiv Putina i ruske agresije.


UN: Poginuo namanje 331 civil

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, poginuo je 331 civil, od kojih je 19 djece, a 675 ih je ranjeno, ali je taj broj vjerovatno mnogo veći, saopštila je danas kancelarija UN-a za ljudska prava.

Ovaj broj se odnosi na civilne žrtve do četvrtka u ponoć i povećan je za 82 u odnosu na dan ranije, navodi Reuters.

Prema podacima kancelarije UN-a, koja ima posmatrače u Ukrajini, većina civila je nastradala od eksplozivnih naprava, odnosno tokom granatiranja i zračnih udara.

(Reuters)

Navalni pozvao na proteste širom svijeta

Zatvoreni kritičar Kremlja Aleksej Navalni pozvao je Ruse na proteste protiv rata u Ukrajini u gradovima širom zemlje i svijeta 6. marta.

„Pokažite svijetu da Rusi ne žele rat. Izađite na trgove u Berlinu, New Yorku, Amsterdamu, Melbourneu, ili gdje god da ste. Sada smo svi odgovorni za budućnost Rusije, za ono što će Rusija biti u očima svijeta“, poručio je u postu na svom blogu.

„Možda se plašite, ali pokoriti se tom strahu znači stati na stranu fašista i ubiica. Putin je već oteo Rusiji njenu ekonomiju, odnose sa svijetom i nadu u budućnost”, dodao je.

Nekoliko rundi protesta je već održano širom Rusije, a zbog učešća u demonstracijama uhapšeno je više od osam hiljada ljudi.


Stoltenberg: Podrška NATO-a BiH i Gruzijii u odbrani od ruskog pritiska

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže da brutalna invazija Rusije na Ukrajinu ”nagora vojna agresija u Evropi posljednjih decenija”, te je upozorio da će dani koji dolaze biti, po svemu sudeći, ”još gori”.

Stoltenberg je ponovio poziv ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da ”bez uslovljavanja” prekine rat i poručio da će NATO braniti svaki dio teritorije svojih članica, ali i podržati partnerske zemlje, uključujući i BiH, u odbrani od potencijalnih ruskih pritisaka.

Stoltenberg navodi da su prvi put raspoređene NATO snage za odgovor, a da je u stanju pripravnosti više od 130 aviona i preko 200 brodova NATO saveznika.

Opširnije na linku.

(EPA)

On naglašava i stav članica Alijanse da njihovi avioni ne trebaju letjeti iznad ukrajinskog zračnog prostora niti da NATO trupe budu na ukrainskoj teritoriji.

Kada je reč o pomoći NATO partnerima, u sedištu NATO navode da su posebno BiH i Gruzija u riziku od uticaja Rusije i podrivanja njihovog prava da biraju svoj put.

Generalni sekretar NATO kaže da je je Alijansa i ranije pomagala BiH u izgradnji kapaciteta i reformama, a da će se ta pomoć nastaviti kroz podršku sigurnosnim i odbrambenim institucijama zemlje.


SAD istražuje štetu na granatiranoj nuklearki

Glasnogovornik Pentagona, John Kirby, kaže da američko Ministarstvo odbrane usko sarađuje s ministarstvom energije da se ustanovi šteta na ukrajinskoj nuklearki.

Ambasada SAD-a u Ukrajini je na Twitteru objavila da napad na nuklearnu elektranu predstavlja ratni zločin.

“Putinovo granatiranje najveće evropske nuklearne elektrane vodi njegovu vladavinu terora korak dalje”.


Baerbock: Zapad nastavlja uvoditi sankcije Rusiji

Zapadne sile traže dodatne sankcije Rusiji zbog agresorskog rata protiv Ukrajine, izjavila je u petak njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u sjedištu NATO-a u Briselu uoči hitnog sastanka ministara vanjskih poslova saveznika.

“Suprotstavljamo se [predsjednik Rusije Vladimir] Putinovoj nehumanosti našom zajedničkom ljudskosti. Učinit ćemo sve što možemo da okončamo ovu patnju. To znači da ćemo, pored humanitarne pomoći i tri paketa sankcija koja su već na snazi, preduzeti dalje akcije koje će se fokusirati na Putinove centre moći”, rekla je ona, prenosi Ukrinform, pozivajući se na DW.

Njemačka ministrica vanjskih poslova nije precizirala šta će sve mjere uključivati.


Nezapamćeno jedinstvo Zapada nakon ruske agresije na Ukrajinu

Ukoliko je Rusija posljednjih godina radila na tome da oslabi NATO i Zapad, posljednjim potezima i odnosom prema Ukrajini definitivno je učinila suprotno.


Kremlj poručio Rusima da se okupe oko Putina

Kremlj je poručio Rusima u petak da se okupe oko predsjednika Vladimira Putina i naveo da će ono što će se dalje desiti u pregovorima oko Ukrajine zavisiti od reakcije Kijeva na ovosedmične razgovore između dvije strane.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima tokom konferencijskog poziva da sa Ukrajinom još nisu usaglašeni nikakvi dokumenti na pregovorima, ali da je Moskva kazala ukrajinskoj strani kako vidi rešenje za ratne sukobe, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.


Kijev: Rizik od nuklearne katastrofe zbog zauzimanja centrale

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine pozvalo je međunarodnu zajednicu da preduzme odlučnu akciju nakon što su ruske snage u Ukrajini zauzele najveću nuklearnu elektranu u Evropi, što bi, kako tvrdi, moglo izazati nuklearnu katastrofu.

Ukrajinski zvaničnici navode da nuklearna centrala u Zaporožju radi normalno, nakon što su je, kako tvrde, tokom noći zauzele ruske snage u borbama, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Iz Ministarstva vanjskih poslova, međutim, upozoravaju da bi svako oštećenje skladišta za istrošeno nuklearno gorivo moglo izazvati nuklearno zračenje.

“Kao posljedica toga bi došlo do izbijanja nuklearne katastrofe, koja bi po obimu mogla premašiti sve prethodne nesreće u nuklearnim elektranama”, navodi se u saopćenju.

(EPA)

Putin: Nemamo loše namjere prema susjedima

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak da Rusija nema loše namjere prema susjednim zemljama.

“Uvijek smo to govorili, nemamo nikakve loše namjere prema našim susjedima“, rekao je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na RIA Novosti.

Ruski predsjednik je istakao da Rusija “samo odgovara na negativne akcije drugih zemalja”.

Putin je kazao da savjetuje susjednim zemljama da ne zaoštravaju situaciju i ne nameću ograničenja, dodajući da Rusija ispunjava i da će nastaviti ispunjavati svoje obaveze.

Putin je izjavio da će ruske vlasti nastaviti da razvijaju transportna čvorišta na Baltiku i Dalekom istoku, ma koliko to bilo teško (EPA)

Izjavio da će ruske vlasti nastaviti razvijati transportna čvorišta na Baltiku i Dalekom istoku, ma koliko to bilo teško.

“Ma koliko bilo teško, mi ćemo svakako nastaviti svoj razvoj. Jačat ćemo transportnu i logističku infrastrukturu širom zemlje i, naravno, na Baltiku, na našim arktičkim teritorijama, na Dalekom istoku”, rekao je ruski predsjednik na ceremoniji podizanja zastave trajekta “Maršal Rokosovski“.


Lukašenko negira bjelorusku uključenost u invaziju na Ukrajinu

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u petak je odbacio tvrdnju da je njegova zemlja uključena u rusku invaziju na Ukrajinu.

Lukašenko je kazao da Rusija nije zatražila bjelorusko sudjelovanje u ratu (EPA)

“Vojska Bjelorusije ne sudjeluje u specijalnoj operaciji i ne namjerava sudjelovati u njoj”, kazao je on, koristeći termin kojim Kremlj opisuje invaziju na Ukrajinu, prenosi Hina.

“Nema potrebe”, dodao je bjeloruski predsjednik.

Lukašenko je rekao da Rusija nije zatražila bjelorusko sudjelovanje u ratu.


OHCHR pokrenuo komisiju o kršenju ljudskih prava u Ukrajini

Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava glasalo je u petak velikom većinom za rezoluciju kojom se osuđuju navodna kršenja ljudskih prava tokom vojnih akcija Rusije u Ukrajini i uspostavlja istražna komisija koja će ih istražiti.

“To je naša dužnost – da osiguramo pravdu tako što ćemo naložiti nabavljanje dokumentacije i verifikaciju ruskih zločina, kao i identifikaciju odgovornih”, kazala je pred glasanje ukrajinska ambasadorica u sjedištu Visokog komesarijata UN-a za ljudska prava (OHCHR) u Ženevi Jevhenija Filipenko, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Rusija je negirala da gađa civile u Ukrajini i njen delegat je rekao pred vijećem OHCHR-a da će pristalice rezolucije “koristiti sva raspoloživa sredstva da okrive Rusiju za događaje u Ukrajini”.


UNICEF: Gotovo 500.000 djece moralo napustiti svoje domove u Ukrajini

Gotovo 500.000 djece je prisiljeno napustiti svoje domove u Ukrajini tokom protekle sedmice zbog ruske invazije, saopćio je u petak UNICEF, Dječji fond Ujedinjenih naroda, nazivajući egzodus iz Ukrajine “bez presedana po obimu i brzini”.

Ako nasilje ne prestane, mnogo više djece će biti prisiljeno napustiti svoju zemlju u vrlo kratkom vremenskom periodu, rekao je James Elder, glasnogovornik UNICEF-a, prenosi Fena.

“I bojimo se da će još mnogo njih biti ubijeno”, kazao je on, prenosi AP.

(EPA)

U ruskim napadima u Černihivu ubijeno 47 osoba

Broj poginulih u ruskim zračnim napadima na ukrajinski grad Černihiv porastao je na 47, saopćile su u petak regionalne vlasti.

Prema najnovijim podacima medicinskih ustanova, do sada je u napadu koji se dogodio u četvrtak ubijeno 38 muškaraca i devet žena, objavila je na Facebooku Regionalna administracija u Černihivu, dodavši da je 18 osoba spašeno.

Služba za vanredne situacije Ukrajine saopćila je ranije da su zbog intenzivnih napada ruskih snaga na to područje obustavljeni napori potrage i spašavanja.

Ruska vojska je u četvrtak rano ujutro pogodila rezervoare goriva u Černihivu, prenosi Anadolija.

Ukrajinske vlasti procjenjuju da je broj poginulih civila veći od 2.000.


UN: Više od 1,2 miliona izbjeglica prešlo iz Ukrajine u susjedne zemlje

Ujedinjeni narodi objavili su u petak da je više od 1,2 miliona izbjeglica prešlo iz Ukrajine u susjedne zemlje.

Iz Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice (UNHCR) navedeno je da je od 24. februara do 3. marta iz Ukrajine u susjedne zemlje prešlo 1.209.976 izbjeglica, od kojih je više od polovine otišlo u Poljsku, prenosi Anadolija.

U Mađarsku je prešlo 144.738 izbjeglica, u Moldaviju 103.254, u Slovačku 90.329, u Rumuniju 57.192, u Rusiju 53.300, u Bjelorusiju i druge evropske zemlje 384.000 osoba, navodi se u saopćenju.

Pored ovih podataka, zabilježeno je da je od 18. do 23. februara oko 96.000 ljudi prešlo u Rusiju iz Donjecke i Luganske oblasti.

UNHCR je upozorio da bi, ako situacija u Ukrajini i dalje bude eskalirala, do četiri miliona civila moglo pobjeći iz zemlje.

(EPA)

Grad Nikolajev u fokusu ruskog napada

Ukrajinska vojska tvrdi da je tokom noći odbila napad na grad Nikolajev, na jugu zemlje, iako su se pojavile informacije da su Rusi ušli u nikolajevsku oblast.


Wallace: Putinov napad na nuklearnu elektranu je igranje s vatrom

Britanski ministar odbrane Ben Wallace u petak je izjavio da se ruski predsjednik Vladimir Putin napadom na nuklearnu elektranu na jugoistoku Ukrajine igra s vatrom te ga je pozvao da prestane napadati takve ciljeve.

Pozivamo ruskog predsjednika da u potpunosti prestane napadati takva mjesta, poručio je Ben Wallace (EPA)

“Najsnažnije pozivamo ruskog predsjednika da u potpunosti prestane napadati takva mjesta. To je nevjerovatno opasno”, kazao je on, prenosi Hina.

“To nije opasno za Ukrajinu i Rusiju, opasno je za Evropu. To je igranje s vatrom onkraj svega što ima veze s logikom ili potrebom”, dodao je Wallace.


Litvanija: Pozivi na zonu zabrane letova nad Ukrajinom su neodgovorni

Bilo kakvi pozivi NATO-u da proglasi zonu zabrane letenja nad Ukrajinom su neodgovorni i mogli bi uvesti Sjevernoatlantski savez u direktan sukob s Rusijom, izjavila je u petak litvanska premijerka Ingrida Simonyte.

“Vjerujem da je svako ohrabrivanje da se NATO sada uključi u vojni sukob neodgovorno”, rekla je on na konferenciji za novinare u Vilniusu.

Prethodno je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak ocijenio da bi zatvaranje zračnog prostora iznad Ukrajine zaustavilo eskalaciju sukoba.


Kurelić: Mariupolj je trenutno u fazi ‘vukovarizacije’

Stručnjak za međunarodne odnose Zoran Kurelić se slaže sa tvrdnjom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da najgore tek dolazi.


Lukašenko potpisao ustavne promjene o nuklearnom oružju

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko potpisao je u petak izmjene Ustava koje su izglasali građani Bjelorusije na referendumu u nedjelju po pitanju nuklearnog oružja.

Promjene Ustava će stupiti na snagu deset dana nakon objavljivanja u Službenom glasniku, a Bjelorusi su se izjasnili da se njima omogući da se na njihovoj teritoriji postavi nuklearno oružje, prenosi Tanjug, pozivajući se na TV kanal Belorusija 1.

Centralna izborna komisija u četvrtak je potvrdila rezultate referenduma o promjeni Ustava, koju je podržalo 82,86 posto glasača.


Zelenski apelirao na Ruse: Ako niste zaboravili Černobil, nemojte šutjeti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u petak Ruse da organizuju proteste zbog zauzimanja najveće nuklearne elektrane u Evropi od ruskih snaga.

Požar je izbio u nuklearnoj elektrani Zaporožje tokom intenzivnih borbi, saopćile su u petak ukrajinske vlasti, što je izazvalo strah od  otencijalne nuklearne katastrofe.

‘Morate izaći na ulice i reći da želite živjeti u zemlji bez radioaktivne kontaminacije’, poručio je Zelenski Rusima (EPA)

Požar je kasnije ugašen, prenosi Fena.

“Ruski narode, kako je to moguće? Nakon svega, zajedno smo se borili 1986. godine protiv černobilske katastrofe”, rekao je on u televizijskom obraćanju, evocirajući sjećanje na najgoru nuklearnu katastrofu u historiji.

“Morate izaći na ulice i reći da želite živjeti u zemlji bez radioaktivne kontaminacije. Radijacija ne poznaje gdje je Rusija, radijacija ne poznaje granice vaše zemlje”, kazao je Zelenski.


Stoltenberg : NATO nije dio konflikta u Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg osudio je u petak, kako je rekao, vojne napade na civile i nuklearnu elektranu u Ukrajini i pozvao Rusiju da povuče svoje trupe i angažira se u diplomatskim naporima za okončanje “bezobzirnog rata”.

“NATO saveznici su uveli nikada viđene sankcije protiv Rusije, mi osiguravamo pomoć Ukrajini, ali NATO nije dio konflikta. NATO je odbrambeni savez. Mi ne tražimo rat s Rusijom, ali moramo biti jasni po pitanju naše odlučnosti da branimo naše članice”, kazao je Stoltenberg.


Francuska aktivirala nuklearni krizni mehanizam

Francuska je aktivirala mehanizam za krizne situacije unutar vlastitog regulatora za nadzor nuklearne energije, poznatijeg kao ASN, nakon požara u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, izjavila je u petak francuska ministrica energetike Barbara Pompili.

U tvitu je navela da nisu signalizirane nikakve promjene u pogledu nivoa radijacije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.


Borrell: Ne možemo dozvoliti da moć dijeli pravdu

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell je izjavio da se na granicama Evrope odvija neopravdani rat, koji odnosi velike ljudske žrtve, uz upotrebu oružja zabranjenog Ženevskom konvencijom.

Pozvao je na slanje misije koja bi trebala procijeniti da li se neki od napada Rusije u Ukrajini mogu tretirati kao ratni zločini.

“Ne možemo dozvoliti da moć dijeli pravdu. Ovo je kritičan trenutak u historiji Evrope”, kazao je Borrell.


Ukrajina tvrdi: Od početka invazije poginulo 9.100 ruskih vojnika

Od početka invazije na Ukrajinu Rusija je izgubilo 9.166 vojnika, prenosi ukrajinska agencija Ukrinform.

“Ukupni neprijateljski borbeni gubici od 24. februara do 4. marta iznose 9.166 vojnika”, objavio je Generalštab oružanih snaga Ukrajine na Facebooku, prenosi Fena.

Također se navodi da je ruska strana već izgubila 251 tenk, 939 borbenih oklopnih vozila, 105 artiljerijskih sistema, 50 raketnih sistema MLRS, 18 jedinica protuzračne odbrane, 33 aviona, 37 helikoptera, 404 vozila, dva brza motorna čamca, 60 rezervoara za gorivo, tri operativna i taktička UAV-a.


Blinken: NATO ne traži sukob, ali je spreman braniti saveznike

NATO je odbrambeni savez, koji ne traži sukob s Rusijom, ali ako do njega dođe spreman je braniti svaki pedalj svoga teritorija, izjavio je u petak američki državni sekretar Antony Blinken, prije početka sastanka ministara vanjskih poslova 30 država članica Sjevernoatlantskog saveza.

Na sastanku sudjeluju i ministri vanjskih poslova Finske i Švedske.

Poslije podne že biti održan vanredni sastanak šefova diplomatija Evropske unije, kojem će se pridružiti Blinken, britanska i kanadska ministrica vanjskih poslova, Liz Truss i Melanie Joly, ukrajinski šef diplomatijer Dmitro Kuleba i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.


Google obustavio prodaju oglasa u Rusiji

Google je objavio da je obustavio prodaju online oglasa u Rusiji, dodavši da zabrana obuhvata pretraživanje, YouTube i partnere-nakladnike.

Najveći prodavač internetskih oglasa u svijetu po prihodu tim se potezom pridružio nizu kompanija koje su raskinule poslovne veze s Rusijom nakon invazije na Ukrajinu, uključujući Twitter i Snap.

“S obzirom na vanredne okolnosti, pauziramo s Googleovim oglasima u Rusiji. Situacija se brzo razvija, a mi ćemo objavljivati nove informacije kada to bude primjereno”, piše u saopćenju kompanije.


Moskva: Do 15 godina zatvora za lažne vijesti i diskreditaciji ruske vojske

Ruska Državna duma usvojila je u petak jednoglasno izmjene Krivičnog zakona prema kojima je za iznošenje lažnih informacija o djelovanjima vojske Rusije u vojnim operacijama i diskreditaciji vojske predviđena kazna do 15 godina zatvora.

Šef Komiteta Dume za sigurnost Vasilij Piskarjov rekao je da se prvi dio izmjena zakona odnosi autore lažnih informacija i koji ih šire, a za njih je predviđena kazna od tri godine zatvora, prenosi Beta.

Ako to čine koristeći službeni položaj i u grupi, korištenjem interneta, predviđena je kazna od pet do 10 godina zatvora.

Ukoliko lice koji širi lažne vijesti i dobro zna da su lažne i imaju opasne posljedice po društvo, tada slijedi kazna do 15 godina zatvora, objasnio je Piskarjov.

Izmjenama je predviđena i kazna za pozivanje na uvođenje antiruskih sankcija.


Posada potopila glavni brod ukrajinske mornarice

Ministar odbrane Ukrajine Oleksi Reznikov izjavio je da je glavni brod ukrajinske mornarice, fregata “Hetman Sagajdačni”, potopljena kako ne bi pala u ruke ruskim snagama.

Naveo je da je potapanje fregate, koja je bila na remontu, naredio komandant broda, kako bi izbjegao da brod padne u ruke ruskih snaga, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Interfaks Ukrajina.

Ministar odbrane Ukrajine napisao je na Facebooku da će Ukrajina u budućnosti izgraditi novu flotu, “modernu i jaku”.


Rusija ograničila pristup ruskom servisu BBC-a i Radio Libertyju

Rusko nadzorno tijelo za komunikacije ograničilo je pristup internetskim stranicama ruskog servisa BBC-a i Radio Libertyja, zbog širenja, kako su rekli, lažnih informacija o sukobu u Ukrajini.

Rusija se u više navrata žalila da zapadne medijske organizacije nude djelomični – i često antiruski – pogled na svijet dok vlastite vođe ne drže odgovornima za razarajuće ratove u stranim zemljama poput Iraka i Ukrajine, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ruska novinska agencija RIA piše da je pristup internetskim stranicama BBC-a na ruskom kao i Radio Libertyju te Meduzi ograničen, pozivajući se na službeni registar nadzornog tijela.

Rusko nadzorno tijelo za komunikacije saopćilo je da ruski servis Radio Libertyja širi “očito lažne društveno važne informacije o navodnom ruskom napadu na ukrajinski teritorij”.


Banka grupe BRICS obustavila nove transakcije u Rusiji

Nova razvojna banka (NDB), koju je osnovala grupa zemalja u razvoju BRICS, saopćila je da je obustavila nove transakcije u Rusiji.

“U svjetlu širenja neizvjesnosti i ograničenja, NDB je obustavio nove transakcije u Rusiji. NDB će nastaviti poslovati pridržavajući se u potpunosti najviših standarda usklađenosti kao međunarodna institucija”, navodi se u saopćenju objavljenom na web stranici banke, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, koje čine grupu BRICS, članice su Nove razvojne banke.


Ruske snage zauzele nuklearku u Zaporožju

Ruske vojne snage zauzele su nuklearnu elektranu u Zaporožju, na jugoistoku Ukrajine, objavile su lokalne vlasti u petak.

“Operativno osoblje prati stanje energetskih jedinica”, navodi se na društvenim mrežama.


Snimak napada na nuklearnu elektranu

Savjetnik predsjednika Ukrajine Mihailo Podolk objavio je na svom Twitter nalogu snimak napada na nuklearnu elektranu.


Boris Johnson optužio Vladimira Putina da prijeti ‘sigurnosti čitave Evrope’

Britanski premijer Boris Johnson osudio je u petak u saopćenju “neodgovorno postupanje” ruskog predsjednika Vladimira Putina, koje može “direktno ugroziti sigurnost čitave Evrope”, pošto su ruske snage granatirale nuklearnu elektranu u Ukrajini.

Nakon telefonskog razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Johnson je zatražio sazivanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda “u narednim satima”.


Zelenski: Nuklearna elektrana Zaporožje; Rusija je nuklearni terorist

Ukrajinske vlasti su saopćile da su poslale vatrogasce u nuklearnu elektranu Zaporožje, gdje je, nakon ruskog granatiranja, buknuo požar,  te da je nuklearna sigurnost elektrane sada zagarantirana.

“Direktor elektrane je rekao da je nuklearna sigurnost sada zajamčena. Uprava navodi da je požar buknuo u zgradi za stručno osposobljavanje i u laboratoriju”, objavio je na Facebooku Oleksandr Staruh, načelnik vojne uprave Zaporoške oblasti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je u petak Moskvu da provodi “nuklearni teror” i da želi “ponoviti” katastrofu u Černobilu, nakon granatiranja nuklearke u središtu Ukrajine, usred ruske invazije.

“Upozorit ćemo svijet da nijedna zemlja osim Rusije nije nikada pucala po nuklearnim elektranama. Ovo je prvi put u našoj historiji, prvi put u historiji čovječanstva. Ta teroristička država sada provodi nuklearni teror”, poručio je u videosnimku koji je objavio ured ukrajinskog predsjednika.

Ukrajinski nuklearni regulator nije otkrio “nikakvu promjenu” u nivou radioaktivnosti u elektrani Zaporožje, saopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).


Požar u nuklearci Zaporožja nakon ruskog bombardiranja, pojačano zračenje

Požar je buknuo u nuklearnoj elektrani Zaporožje, najvećoj u Evropi, u centru Ukrajine, nakon ruskog granatiranja i izmjeren je povišen nivo radioaktivnosti.

“Nakon granatiranja nuklearne elektrane Zaporožje, koje su izvele ruske snage, buknuo je požar”, rekao je glasnogovornik Andrej Tuz, na videosnimku objavljenom na društvenoj mreži Telegram, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Vatrogasci ne mogu pristupiti požarištu i ugasiti vatru. Granate padaju veoma blizu. Pogođeno je glavno električno postrojenje elektrane. Prekinite paljbu!”, dodao je u drugom videosnimku.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitri Kuleba pozvao je na Twitteru na prekid granatiranja.

“Ako eksplodira, bit će to deset puta gore od Černobila! Rusi moraju ODMAH prekinuti vatru, propustiti vatrogasce i omogućiti uspostavu sigurnosne zone”, napisao je.

Neimenovani zvaničnik ukrajinske Vlade rekao je da je u blizini nuklearke Zaporožje izmjerena povišena radioaktivnost, objavio je Reuters, pozivajući se na AP.

U četvrtak je Ukrajina izvijestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da su ruski tenkovi i pješadija blizu grada Enerhodara, nekoliko kilometara od nuklearne elektrane Zaporožje.

Ta elektrana, izgrađena 1985. godine, u doba Sovjetskog saveza, ima šest reaktora i osigurava velik dio električne energije u zemlji.

U saopćenju objavljenom u četvrtak je glavni direktor IAEA Rafael Mariano Grossi zatražio da odmah prestanu napadi u Enerhodaru i u blizini elektrane.

Izvor: Al Jazeera