Stoltenberg: NATO će podržati BiH i Gruziju u odbrani od pritisaka Rusije

Generalni sekretar NATO-a kaže da su BiH i Gruzija posebno u riziku od uticaja Rusije i podrivanja njihovog prava da biraju svoj put.

NATO neće slati avione i vojnike u Ukrajinu, ponovio je Jens Stoltenberg (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da brutalna invazija Rusije na Ukrajinu ”najgora vojna agresija u Evropi posljednjih decenija”.

On je upozorio da će dani koji dolaze biti, po svemu sudeći, ”još gori”.

Stoltenberg je ponovio poziv predsedniku Vladimiru Putinu da ”bez uslovljavanja” prekine rat i poručio da će NATO braniti svaki dio teritorije svojih članica, ali i podržati partnerske zemlje, uključujući i BiH, u odbrani od potencijalnih ruskih pritisaka.

”Dani koji dolaze će vjerovatno biti još gori, sa još više žrtava, više patnje i destrukcije. Ruska vojska dovozi teže naoružanje”, kaže Stoltenberg.

On je po zavšetku vanrednog sastanka ministra vanjskih poslova zemalja članica NATO-a ocijenio da je rat u Ukrajini ”Putinov rat” koji je ”on želio, izabrao i planirao”.

Dodaje da NATO, u skladu sa Poveljom UN, pomaže Ukrajini da se odbrani, i da istovremeno radi na jačanju odbrane Alijanse na kopnu, moru i nebu.

‘Mi nismo dio ovog konflikta’

Stoltenberg navodi da su prvi put raspoređene NATO snage za odgovor, a da je u stanju pripravnosti više od 130 aviona i preko 200 brodova NATO saveznika.

On naglašava i stav članica Alijanse da njihovi avioni ne trebaju letjeti iznad ukrajnskog zračkog prostora niti da NATO trupe budu na ukrajinskoj teritoriji.

”Radit ćemo sve što je potrebno kako bi odbranili svaki dio NATO teritorije. NATO je odbrambena alijansa sa osnovnim zadatkom da osigurava njene članice. Mi nismo dio ovog konflikta i imamo odgovornost da on ne eskalira i proširi se van Ukrajine. NATO ne traži rat sa Rusijom”, zaključio je Stoltenberg, prenio je Tanjug.

Kada je riječ o pomoći NATO partnerima, u sjedištu Alijanse navode da su posebno BiH i Gruzija u riziku od uticaja Rusije i podrivanja njihovog prava da biraju svoj put.

Generalni sekretar NATO kaže da je je Alijansa i ranije pomagala BiH u izgradnji kapaciteta i reformama, a da će se ta pomoć nastaviti kroz podršku sifgurnosnim i odbrambenim institucijama zemlje.

Izvor: Agencije