Susjedi Afganistana okupljaju se u Teheranu kako bi razgovarali o njegovoj budućnosti

Iran kaže da je glavni cilj događaja da se naglasi poziv na formiranje “inkluzivne” vlade u Afganistanu.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi otvorit će konferenciju u srijedu (Didor Sadulloev/Reuters)

Visoki zvaničnici susjednih država Afganistana okupili su se u glavnom gradu Irana na jednodnevnoj konferenciji na kojoj će razgovarati o situaciji u zemlji pod vlašću talibana.

Sastanku ministara vanjskih poslova Irana, Pakistana, Tadžikistana, Uzbekistana i Turkmenistana u srijedu u Teheranu pridružit će se i njihove kolege iz Kine i Rusije putem video veze.

Sastanak će otvoriti novoizabrani iranski predsjednik Ebrahim Raisi, koji je angažman u regiji stavio kao glavni prioritet u svojoj vanjskoj politici. Raisi i iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian održali su u utorak odvojene bilateralne razgovore sa svakim od ministara vanjskih poslova.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je cilj da se oblikuje ujedinjeni front među susjedima u pozivu na formiranje “inkluzivne” vlade u Afganistanu.

Kontrola izbjegličkih valova nakon talibanskog preuzimanja zemlje u augustu, osiguranje ekonomske sigurnosti za Afganistan i borba protiv “radikalizma” drugi su glavni ciljevi sastanka, dodaje se.

Razgovori su uslijedili nakon virtuelnog sastanka ministara vanjskih poslova početkom septembra, čiji je domaćin bio Pakistan.

Pozicija Irana

Iran je zadržao svoj službeni stav pozivajući na “inkluzivnu” vladu u Afganistanu čak i nakon što su talibani najavili formiranje administracije koja ne predstavlja etničke i vjerske grupe ili žene.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova također je oštro osudilo oružani napad Talibana na opozicione borce u dolini Panjshir i niz nedavnih smrtonosnih eksplozija u provinciji Horasan, za koje je odgovornost preuzeo ISIL-K.

Prije povlačenja stranih snaga predvođenih Sjedinjenim Državama iz Afganistana u augustu, Teheran je bio domaćin intra-afganistanskih razgovora koji su uključivali talibane ranije ove godine.

Iran je rekao da ostaje u stalnom kontaktu sa svim stranama u Afganistanu, uključujući talibane.

Talibanski trgovački dužnosnik nedavno je najavio da grupa želi kupiti naftu od Irana i nada se da će njegov zapadni susjed odobriti zahtjev za pomoć u rješavanju nestašice goriva u Afganistanu.

Izvor: Al Jazeera