Fauci: Apsolutno izvodiv Bidenov plan vakcinacije

Novoizabrani predsjednik SAD-a planira isporučiti 100 miliona doza vakcine protiv COVID-19 u prvih 100 dana mandata.

Prema podacima Univerziteta 'Johns Hopkin's, do nedjelje ujutro je u SAD-u evidentirano 23.760.523 slučaja oboljenja (EPA - Ilustracija)
Prema podacima Univerziteta 'Johns Hopkin's, do nedjelje ujutro je u SAD-u evidentirano 23.760.523 slučaja oboljenja (EPA - Ilustracija)

Cilj novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena da isporuči 100 miliona doza vakcine protiv COVID-19 u prvih 100 dana njegovog mandata apsolutno je izvodljiv, izjavio je u nedjelju Anthony Fauci, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti.

Za NBC je rekao da bi dvije nove vakcine, AstraZeneke i Johnson & Johnsona, mogle vrlo brzo biti upućene američkim agencijama na odobrenje, što bi povećalo tempo vakcinacije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Dijele nas sedmice, a ne mjeseci, sigurno“, istakao je Fauci.

Prema njegovim riječima, više vakcinacija, zajedno s nošenjem maski i izbjegavanjem gužve, bio bi najbolji način za SAD da se izbori s novim, zaraznijim sojem korona virusa.

Ambiciozne inicijative predsjednika

Novoizabrani predsjednik SAD-a objavio je ambiciozne inicijative za borbu protiv korona virusa i posljedica pandemije po ekonomiju, u nastojanju da se riješe problemi i neuspjesi odlazeće administracije Donalda Trumpa, koja je upravljala sporim početkom najvećeg procesa vakcinacije u američkoj historiji, prenosi Guardian.

Pred Bidenom je jako težak zadatak: Ron Klain, dolazeći šef osoblja Bijele kuće, u nedjelju je za CNN rekao kako Bidenov tim predviđa da će COVID-19 odnijeti još 100.000 života u prvih pet sedmica nove administracije.

Prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins”, do nedjelje ujutro je u SAD-u evidentirano 23.760.523 slučaja oboljenja, od kojih je 395.855 preminulo.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO