EU: Najviše vakcina stiže u drugom kvartalu

Od slijedeće sedmice počinje s radom EU platforma, gdje će članice dva puta sedmično davati izvještaje o broju primljenih i upotrebljenih vakcina.

Vakcine će se proporcionalno distribuirati državama članicama Evropske unije EPA - Ilustracija)

Evropska komisija obavijestila je Evropski parlament da se najveća isporuka vakcina protiv COVID-19 u Evropskoj uniji očekuje tokom drugog kvartala 2021. godine.

Komisija je najavila kako od sjedeće sedmice počinje s radom EU platforma na kojoj će države članice dva puta sedmično davati izvještaje o broju primljenih i upotrebljenih vakcina, prenosi Tanjug.

Odbor EP- za životnu sredinu i javno zdravlje je tokom debate s glavnim EU pregovaračem za nabavku vakcina Sandrom Galkinom ukazao na potrebu za “više jasnoće i transparentnosti“ u pogledu ugovora o vakcinama, kao i procesa donošenja odluka na nivou EU-a.

Unija ima prioritet u isporuci vakcina

Odgovarajući na pitanja zastupnika o navodim dodatnim nacionalnim ili bilateralnim ugovorila koje zemlje članice EU-a sklapaju s farmaceustkim kompanijama, uprkos obavezi da se nabavka vakcina za cijelu EU radi preko zajedničkih ugovora koje pregovara i potpisuje EK, Gallina je odgovorila da nije upoznata s takvim ugovorima.

Dodala je kako kroz Sporazum o zajedničkoj nabavci EU ima prioritet u isporuci vakcina, koje će se zatim proporcionalno distribuirati državama članicama.

Izvor: Agencije