Mohammed Allawi novi premijer Iraka

Irak, Protesti
Bivši premijer Adel Abdul Mahdi dao je ostavku nakon nasilja i krvoprolića tokom antivladinih protesta (EPA)

Bivši irački ministar telekomunikacija Mohammed Allawi objavio je u subotu na Twitteru da ga je predsjednik Barham Saleh imenovao premijerom, nakon višetjedne krize u vezi izbora predsjednika vlade, prenosi agencija Hina.

Predsjednik i vladine ustanove nisu dali nikakvu službenu izjavu o tome.

Bivši irački premijer Adel Abdul Mahdi dao je ostavku krajem prošle godine, nakon jakog nasilja i krvoprolića tijekom antivladinih prosvjeda, pod pritiskom prosvjednog pokreta koji je počeo 1. listopada prošle godine zbog nestručnosti i korumpiranosti političke klase.

Dio prosvjednika ovih dana se usprotivio imenovanju Allawija.

Alawi: Molim vas, nastavite s protestima

U videosnimci objavljenoj na Twitteru Allawi (65) je rekao da ga je Saleh imenovao premijerom i da će voditi računa o zahtjevima prosvjednika.

“Nakon imenovanja (…), prvo bih se htio obratiti vama”, rekao je na jednom od iračkih narječja, obraćajući se prosvjednicima.

“Molim vas da nastavite prosvjede jer ako vi niste sa mnom, bit ću sam i neću moći ništa učiniti”, istaknuo je, kako prenosi agencija.

“Budu li mi politički blokovi htjeli nametnuti svoje kandidate [za ministre], izaći ću, doći pred vas i odbiti ovo imenovanje”, dodao je.

Iračke vlade se obično formiraju na temelju konsenzusa političkih suparnika, nakon teških pregovora o raspodjeli važnih resora.

Da je irački predsjednik za novog je premijera imenovao Mohammeda Tawfiqa Allawija javila je ranije državna televizija, čime je okončana politička blokada koja je trajala više od dva mjeseca.

Allawi će voditi zemlju dok ne budu održani prijevremeni izbori, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Antivladini protesti, nasilje i žrtve

Mora formirati novu vladu Iraka u roku od mjesec dana, navedeno je u izvještaju.

Službeno je podnio ostavku Parlamentu, ali to nije bilo dovoljno da bi se umirili prosvjednici, koji zahtijevaju cjelovitu reformu političkog sustava.

Prosvjednici žele potpuni odlazak vladajuće iračke elite.

Prije manje od tjedan dana najmanje četiri osobe su poginule, a nekoliko desetaka je ozlijeđeno kad su iračke snage sigurnosti napale glavno okupljalište prosvjednika u Bagdadu te protjerale prosvjednike iz južnih iračkih gradova.

Ta nova akcija policije dogodila se nekoliko sati nakon što je imam Moktada al-Sadr, popularan među milijunima Iračanima, povukao podršku protuvladinim prosvjedima, prozvavši ih “razočaranjem”.

Izvor: Agencije