Reuters: Šta sprečava Trumpa da sam sebi izda pomilovanje

Da li Trump može izdati preventivno pomilovanje za sebe, članove porodice, advokata…?

Sa pravne strane, nema prepreka da Trump izda pomilovanja za bliže osobe, uključujući članove njegove porodice (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump u srijedu je izdao pomilovanja za bivšeg šefa njegove kampanje Paula Manaforta i bivšeg savjetnika Rogera Stona, čime je anulirao najvažnije presude potekle od istrage specijalnog savjetnika Roberta Muellera oko ruskog miješanja u kampanju pred izbore 2016. u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Reuters.

Ova agencija je navela kako je Trump, kome je ostalo 20-ak dana u Bijeloj kući i zakletve novoizabranog lidera Joea Bidena (20. januar), do sada je izdao 70 pomilovanja.

Ranije ovog mjeseca je New York Times objavio kako je Trump razgovarao sa ličnim advokatom Rudyjem Giulianijem oko ličnog pomilovanja. Times je također objavio, pozvavši se na dva izvora, kako je trenutni lider SAD-a pitao savjetnike može li „unaprijed“ izdati pomilovanja za svoje troje najstarije djece – Donalda Trumpa mlađeg, Erica Trumpa i Ivanku Trump.

Prije dvije godine, Trump je čak rekao kako ima „apsolutno pravo“ sam sebe pomilovati – iskaz koji mnogi stručnjaci ustavnog prava osporavaju.

Reuters nudi pregled Trumpovih ovlasti u sferi pomilovanja.

Preventivna pomilovanja

Može li to uraditi? Može. Većina pomilovanja se izdaje za ljude koji su osuđeni i na izdržavanju kazne. No, pomilovanja se mogu odnositi na čin koji nije rezultirao pravnim procesom, ali se ne mogu odnositi na buduće djelovanje.

Vrhovni sud je 1866. objavio kako ovlasti pomilovanja se „odnose na svaki prekršaj poznat zakonu i mogu biti korištena u svako doba nakon njegova činjenja, ili prije pravnog procesa ili tokom njihova trajanja ili nakon osude i presude“.

Najpoznatiji slučaj datira iz 1974. kada je bivši predsjednik Richard Nixon bio unaprijed pomilovan od njegova nasljednika Geralda Forda za sva eventualna krivična djela počinjena protiv SAD-a dok je bio u uredu.

Predsjednik Jimmy Carter je 1977. godine preventivno pomilovao stotine hiljada osoba koje su izbjegle regrutiranje, odnosno obavezu nametnutu od Vlade da služe vojsci tokom Rata u Vijetnamu.

Pitanje ograničenja

Ovlasti za pomilovanja, koje potiču iz američkog Ustava, su jedne od najširih ovlasti dostupnih predsjedniku. Očevi nacije su vidjeli ove ovlasti kao način demonstracije milosti i služenja javnom dobru.

Predsjednik ne mora dati razlog zašto izdaje pomilovanje. U slučaju iz 1981. godine, Vrhovni sud je naveo kako su pomilovanja „rijetko, ako ikada, podesni predmeti sudske revizije“.

No, pomilovanje nije svemoguće. U biti, pomilovanje se samo može odnositi na krivična djela na federalnom nivou.

Porodično-prijateljska pomilovanja

Sa pravne strane, nema prepreka da Trump izda pomilovanja za bliže osobe, uključujući članove njegove porodice.

Nekadašnji predsjednik Bill Clinton je 2001. godine izdao pomilovanje za svog brata Rogera koji je bio osuđen za posjedovanje kokaina u Arkansasu.

Clinton je izdao pomilovanja za približno 450 osoba, među kojima je donator Demokratske stranke Marc Rich koji je ranije pobjegao iz države zbog optužbi za utaju poreza.

Opsežnost pomilovanja

Nejasno je koliko pomilovanje može biti opsežno.

Pomilovanje koje je Nixon dobio od Forda je bilo veoma opsežno i odnosilo se na sve krivične prekršaje i djela koje je počinio ili je možda počinio tokom svog mandata.

Vrhovni sud SAD-a nikada nije donio odluku o tome da li je takvo pomilovanje zakonito. Neki stručnjaci navode kako su osnivači države željeli da se pomilovanja odnose direktno na određeno djelo, te kako postoji implicirani obim njihova djelovanja.

Pomilovanja za djecu i advokata

Trumpova djeca nisu optužena za kršenje zakona i nije jasno za što bi mogli dobiti Trumpovo pomilovanje.

Tužitelj distrikta Manhattan Cyrus Vance, koji provodi zakone države New York, vodio je krivičnu istragu o Trumpu i njegovoj porodičnoj kompaniji Trump Organization. Vance, član Demokratske stranke, nagovijestio je u sudskom podnesku kako bi se njegova istraga mogla fokusirati na prevare povezane sa bankama, porezom i osiguranjem kao i na krivotvorenje poslovnih rezultata.

Nije jasno u kojoj je fazi istraga i još niko nije optužen.

Trump, republikanac, nazvao je Vanceovu istragu politički motiviranim zlostavljanjem. Predsjedničko pomilovanje, koje se može izdati za krivična djela na federalnom nivou, ne bi se moglo odnositi na ovu istragu.

Nejasno je i stanje Giulianija kada je riječ o krivičnim djelima. Federalni tužitelji iz Manhattana su istraživali njegova poslovanja u Ukrajini. Giuliani je negirao da je išta pogrešno uradio i negirao je da je razgovarao sa Trumpom o pomilovanju.

„Nisam imao razgovore koje oni lažno pripisuju anonimnom izvoru“, objavio je Giuliani na Twitteru 1. decembra, a ovo se odnosilo na tekst New York Timesa.

Peti amandman

Prema Petom amandmanu američkog Ustava, pojedinci mogu odbiti da razgovaraju sa istražiteljima ako to može dovesti do samooptuživanja. Ako neko dobije pomilovanje i više mu ne prijete zakonske poteškoće na federalnom nivou, onda im je teže da iskoriste ovo ustavno pravo.

Međutim, pošto se predsjedničko pomilovanje odnosi samo na krivična djela federalnog nivoa, pomilovani i dalje mogu, u skladu sa pravom, odbiti sarađivati ukoliko se prekršaj za koji su pomilovani može procesuirati na nivou savezne države.

Vlastito pomilovanje

Može li Trump izdati pomilovanje za samog sebe? Nema konkrentnog odgovora, navodi Reuters. Još nijedan predsjednik to nije pokušao, pa ni sudovi nisu to razmatrali.

„Kada me ljudi pitaju da li predsjednik sebi može dati pomilovanje, uvijek odgovorim: ‘Pa, može pokušati'“, navodi Biran Kalt profesor Ustavnog prava na univerzitetu Michigan State.

„Ustav nema jasan odgovor na ovo.“

Mnogi pravni stručnjaci navode kako bi samo-pomilovanje bilo neustavno jer krši princip da niko ne može biti sudija u vlastitom slučaju.

Trump može pokušati preventivno sam sebe pomilovati kako bi mogao spriječiti moguće tužbe za federalna krivična djela po odlasku iz ureda. Nijedno pomilovanje ga ne može spasiti od tužbi savezne države.

„Kako bi sud presudio o validnosti pomilovanja, federalni tužitelj bi morao optužiti Trumpa za neko krivično djelo, a potom bi Trump morao koristiti pomilovanje kao odbranu“, ističe Kalt.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO