Biden: SAD će voditi svijet, neće se povlačiti iz njega

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden je nagovijestio zaokret u vanjskoj politici (Reuters)

Sjedinjene Američke Države su spremne voditi svijet, izjavio je u utorak novoizabrani američki predsjednik Joseph Biden, predstavljajući diplomatski i tim za nacionalnu sigurnost svoje buduće vlade.

“To je tim koji odražava činjenicu da se Amerika vratila, spremna da vodi svijet, a ne da se iz njega povlači”, rekao je on u Wilmingtonu, nagovještavajući zaokret u vanjskog politici, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Novoizabrani predsjednik je ponovio odlučnost u borbi protiv klimatskih promjena, predstavljajući svog budućeg specijalnog izlasnika za to pitanje Johna Kerryja.

“Želim biti jasan. Ni sekunde nisam potcijenio poteškoće u ispunjavanju svojih smjelih obaveza prema borbi protiv klimatskih promjena. Ali, istovremeno, niko ni sekundu ne smije potcijeniti ni moju odlučnost da to učinim”, kazao je Biden.

‘Moramo raditi s drugim zemljama’

Kerry je pozvao međunarodnu zajednicu da bude ambicioznija u borbi protiv klimatskih promjena, koja je jedan od Bidenovih prioriteta.

Budući šef diplomatije Antony Blinken izjavio je na istom skupu da će se zalagati za međunarodnu saradnju u rješavanju svjetskih problema.

“Ne možemo sami riješiti svjetske probleme, moramo raditi s drugim zemljama”, rekao je diplomata kojeg je imenovao Biden te istakao potrebu za “saradnjom” i “partnerstvom” sa stranim zemljama.

Obratila se i buduća američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield, koja je rekla da se u SAD vratio multilateralizam.

“Želim kazati da se Amerika vratila, da se multilateralizam vratio i da se vratila diplomatija”, rekla je ona.

Izvor: Agencije


Povezane

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden zvanično je predstavio prve članove kabineta. Državni sekretar će biti Antony Blinken, bivši zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost i zamjenik državnog sekretara u administraciji Baracka Obame. John Kerry, državni sekretar u Obaminom mandatu, bit će specijalni izaslanik za klimatske promjene. Biden je za direktoricu Nacionalne obavještajne službe odabrao Avril Haines, koja […]

Published On 24 Nov 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO