Antony Blinken novi američki državni sekretar

Anthony Blinken (58) je bio zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost u administraciji Baracka Obame (EPA)

Izabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden je odabrao ljude koji će biti u njegovoj administraciji, kao i osoblje Bijele kuće, a novi državni sekretar bit će Antony Blinken, saopćio je u ponedjeljakl Bidenov tranzicioni tim.

Jake Sullivan će biti savjetnik za nacionalnu sigurnost, a Avril Haines direktorica Nacionalne obavještajne službe, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

John Kerry i klimatske promjene

John Kerry će predvoditi napore buduće administracije u borbi protiv klimatskih promjena.

Kerry je bivši državni sekretar, senator iz Massachusettsa, a bio je predsjednički kandidat Demokratske stranke.

Bivše savjetnice sa Capitol Hilla ulaze u tim za pravna pitanja.

Reema Dodin i Shuwanza Goff bit će zamjenice direktora odjela za zakonodavna pitanja u Bijeloj kući, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Alejandro Mayorkas će biti na čelu Ministarstva unutrašnje sigurnosti, a Linda Thomas-Greenfield ambasadorica pri Ujedinjenim narodima.

Blinken (58) je bio na mjestu zamjenika savjetnika za nacionalnu sigurnost u administraciji Baracka Obame.

Radio je u Vijeću za nacionalnu sigurnost i u administraciji Billa Clintona, prije nego što je postao šef osoblja u Komitetu za vanjske poslove u Senatu SAD-a, kada je Biden bio na čelu tog komiteta.

Kratko vrijeme radio je i kao savjetnik za sigurnost tada potpredsjednika Bidena.

Desetljeća značajnih funkcija

U službenoj biografiji navodi se kako je Blinken radio kao zamjenik američkog državnog sekretara od 2015. do 2017. godine i zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost od 2013. do 2015. godine u Obaminoj administraciji.

Također, prethodno je radio kao viši zvaničnik u Centru za strateške i međunarodne studije, kao šef osoblja u Odboru Senata za vanjske poslove od 2002. do 2008. godine, a bio je i član predsjedničke tranzicije Obama – Biden od novembra 2008. do januara 2009. godine.

Od 2009. do 2013. godine Blinken je bio zamjenik pomoćnika predsjednika i savjetnik potpredsjednika za nacionalnu sigurnost.

Od 1994. do 2001. godine bio je član Vijeća za nacionalnu sigurnost, a od 1994. do 1998. godine radio je kao specijalni pomoćnik predsjednika Vijeća i viši direktor za pisanje govora.

Od 1999. do 2001. godine bio je specijalni pomoćnik predsjednika Vijeća zadužen za evropska i kanadska pitanja.

Do 2008. godine radio je kao direktor osoblja u američkom Odboru za vanjske poslove pri Senatu, da bi tada počeo raditi kao član tima za tranziciju Obame i Bidena.

Izvor: Agencije