Moskva zabrinuta zbog akcija NATO-a u blizini ruske granice

Rusija je potvrdila svoj stav protiv konfrontacije i za razvoj konstruktivnog dijaloga, kaže Sregej Lavrov (EPA)

Jačanje vojne aktivnosti NATO-a blizu ruskih granica u regiji Baltičkog mora izaziva zabrinutost, izjavio je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Nakon sastanka s danskim kolegom Jeppeom Kofodom je rekao da je su razgovarali o pitanjima sigurnosti u regiji Baltičkog mora, prenosi Tanjug, pozivjaući se na Tass.

“Skrenuli smo pažnju našim partnerima na alarmantno jačanje vojne aktivnosti NATO-a u neposrednoj blizini ruskih granica”, kazao je Lavrov.

Lavrov se u Moskvi sastao sa danskim kolegom Jeppeom Kofodom

“Naglasili smo da ne vidimo nikakve probleme u tom dijelu Evrope i u Evropi kao cjelini koji zahtijevaju vojno rješenje”, istakao je on.

‘Za kontruktivni dijalog’

Lavrov je naveo da je Rusija potvrdila svoj stav protiv konfrontacije i za razvoj konstruktivnog dijaloga.

Šef ruske diplomatije također je podsjetio na brojne prijedloge koje je ruska strana podnijela Sjevernoatlantskom savezu za normalizaciju situacije i izgradnju povjerenja u zajedničku regiju, uključujući prijedloge za pomjeranje vježbi od linije kontakta Rusija-NATO i aranžman o dogovaranju minimuma udaljenosti koju bi poštovale mornaričke i zračne snage.

“Nismo dobili nikakav odgovor NATO-a na ove konstruktivne prijedloge do sada”, naglasio je ruski ministar vanjskih poslova.

Izvor: Agencije