Slovenija jača odbrambene kapacitete

Slovenija bi postepeno povećavala broj vojnika na konačnih 7.500 u stalnom i 1.500 u rezervnom sastavu (EPA)

Vojska Slovenije trebala bi za 15 godina svoj sastav povećati za 2.000 pripadnika, a ta država bi ciljne 2035. godine svoj udio izdvajanja za odbranu u bruto domaćem proizvodu (BDP) trebala povećati na propisani standard od dva posto, navodi se u “Bijeloj knjizi”“ za područje odbrane, koju je predstavilo Ministarstvo odbrane.

U skladu s planovima iz tog razvojnog dokumenta, koji je pripreman skoro dvije godine, Slovenija bi, umjesto 7.100 vojnika stalnog i rezervnog sastava, koliko ih je sada, taj broj postepeno povećavala na konačnih 7.500 vojnika u stalnom i 1.500 u rezervnom sastavu, dok bi se izdvajanja za odbranu također povećala sa sadašnjih 1,01 na dva posto BDP-a.

Pri tome bi, predviđa dokument, najmanje 20 posto izdvajanja za odbranu bilo namijenjeno investicijama u opremu i naoružanje, kako bi se promijenio sadašnji odnos u kojemu se većina sredstava utroši na plate i druge obaveze, prenosi Hina.

Moguć i obavezni vojni rok

Kako je, učestvujući u raspravi prilikom predstavljanja “Bijele knjige”, iznijela načelnica Glavnog štaba slovenske vojske Alenka Ermenc, izdvajanja za vojsku i odbranu u budžetima za ovu i iduću godinu ne garantiraju postizanje razvojnih ciljeva i dinamike, jer se, naprimjer, odbrambeni budžet za ovu godinu predviđa u visini 561 milion eura, što je malo povećanje u odnosu na prošlogodišnjih 546 miliona, dok bi budžet za vojsku u 2021. godini trebao iznositi 561 milion eura.

U “Bijeloj knjizi” predviđeno je da slovenska vojska bude u stanju formirati dvije srednje bataljonske grupe, kako je već bilo predviđeno programom djelovanja u okviru NATO operacija, a dopušta se i scenario ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka, ako napori za privlačenje više kandidata u profesionalni sastav vojske ne budu uspjeli.

Izvor: Agencije